Jak vypadá a co je arrowroot
Arrowroot je název pro škrobový prášek. Používá se například jako náhrada kukuřičného škrobu.
Vzhledem k tomu, že jde o méně známou potravinu, pojďme se podívat na arrowroot "z blízka".
Krok 1
Z čeho je arrowroot
Arrowroot se získává z oddenků rostliny zvané maranta třtinová (Maranta arundinacea).
Krok 2
Jak vypadá arrowroot
- Je to jemný bílý prášek.
- Výhodou tohoto prášku je, že nemá žádnou příchuť ani zápach.
Krok 3
Jak vypadá maranta třtinová
Maranta je trvalka. Pochází z Jižní Ameriky. Dorůstá do výšky 3 m a má šupinaté oddenky až 45 cm dlouhé. Právě z těchto oddenků se arrowroot získává.
Krok 4
Pěstování maranty
- Maranta se pěstuje nejen v Jižní Americe, ale například i ve Střední Americe, Austrálii či Africe.
- Vzhledem k tomu, že potřebuje vlhké teplé klima (průměrně více jak 20 °C) a není mrazuvzdorná, dá se u nás pěstovat jen ve sklenících nebo jako pokojová rostlina (má různé odrůdy).
Krok 5
Jak se maranta zpracovává
Maranta se sklízí cca po roce růstu. Oddenky se vykopávají a zpracovávají buď hned nebo je lze skladovat a zpracovávat později.
Krok 6
Jak se oddenky používají
- Vykopané oddenky se perou ve vodě, poté loupají a krájí na menší kusy. Z oddenků se pak získává škrob (bílý prášek).
- Oddenky jsou v syrovém stavu jedovaté. Domorodci jejich šťávu prý používají jako protijed na hadí uštknutí či bodnutí jedovatým hmyzem. Vařením se ale údajně oddenky stávají poživatelnými a mohou se použít podobně jako brambory.
Krok 7
Jak se používá prášek – arrowroot
Arrowroot se dá koupit v podobě bílého prášku v prodejnách zdravé výživy.
- Výhodou tohoto prášku je, že nemá žádnou příchuť, nezakaluje pokrm a neobsahuje tuk.
- Můžeme ho použít do omáček, vývarů, do pudinků, do koláčů, k přípravě želé a podobně.