jaktak.cz

Jak negativně působí glutamát na náš organismus

Pravděpodobně už jste slyšeli, že glutamát působí negativně na náš organismus.

Ale víte co je glutamát, kde se používá a jak nám vlastně škodí?

Krok 1

Co je glutamát

  • Jedná se o glutaman sodný (E621), tj. chemicky vyrobenou sůl kyseliny glutamové.
  • Je to bílá krystalická látka s charakteristickou masovou chutí.

Krok 2

Kde se glutamát používá

  • Glutaman sodný se nejčastěji používá v potravinářském průmyslu a to k dochucování. Zvýrazňuje totiž chuť a vůni.

Používá se v kořenících směsích,

sójových omáčkách,

instantních polévkách,

omáčkách,

bujonových kostkách,

v konzervovaných jídlech a hotových balených jídlech,

v masných výrobcích,

výrobcích z ryb,

uzeninách (klobásy, párky atd.)

a některých sýrech,

je přidáván do různých alkoholických nápojů,

je součástí aromat například ve smažených chipsech a slaných pochutinách,

slouží jako náhrada soli.

Používá se hodně v asijské kuchyni.

  • A protože je součástí hnojiv, byl nalezen i v ovoci, zelenině a bramborách.
  • Dokonce je i součástí některých pesticidních a fungicidních postřiků a vosků na ovoce.

Krok 3

Jak negativně působí glutamát na náš organismus

Je neurotoxický, způsobuje podráždění receptorů v těle:

  • dráždění receptorů v mozku – je to základní patologický mechanismus pro většinu psychiatrických nemocí, včetně depresí, Alzheimerovy choroby, schizofrenie a různých poruch paměti. Glutamát dráždí nervové buňky až odumřou, tak dochází k jejich ubývání (neurodegenerace),
  • ve střevech – bolesti břicha, nadýmaní, poruchy vylučování, průjem nebo zácpy, žaludeční vředy,
  • výzkumy, týkající se konzumace glutamátu dokazují, že potlačuje u lidí (i u zvířat) pocit sytosti a způsobuje tak přejídání,
  • způsobuje migrény, bušení srdce atd.

Víte, že máme specifický receptor, který vnímá kyselinu glutamovou a její soli (glutamáty) obsažené v jídle? Pro tuto chuť se používá název „umami“.

Hlídejte si složení výrobků.

Dávejte si pozor na výrobky „bez glutamátu“.

  • Na výrobcích může být uvedeno, že jsou bez přidaného glutamátu, ale najdeme v nich jiné ingredience, které přítomnost glutamátu naznačují.
  • Glutamát se skrývá např. pod názvy: bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteiny, kvasničný extrakt, autolyzované kvasinky, želatina, kaseinan sodný nebo vápenatý, inosinan, guanylan.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-negativne-pusobi-glutamat-na-nas-organismus.html