Jak negativně působí glutamát na náš organismus
Pravděpodobně už jste slyšeli, že glutamát působí negativně na náš organismus.
Ale víte co je glutamát, kde se používá a jak nám vlastně škodí?
Krok 1
Co je glutamát
- Jedná se o glutaman sodný (E621), tj. chemicky vyrobenou sůl kyseliny glutamové.
- Je to bílá krystalická látka s charakteristickou masovou chutí.
Krok 2
Kde se glutamát používá
- Glutaman sodný se nejčastěji používá v potravinářském průmyslu a to k dochucování. Zvýrazňuje totiž chuť a vůni.
Používá se v kořenících směsích,
sójových omáčkách,
instantních polévkách,
omáčkách,
bujonových kostkách,
v konzervovaných jídlech a hotových balených jídlech,
v masných výrobcích,
výrobcích z ryb,
uzeninách (klobásy, párky atd.)
a některých sýrech,
je přidáván do různých alkoholických nápojů,
je součástí aromat například ve smažených chipsech a slaných pochutinách,
slouží jako náhrada soli.
Používá se hodně v asijské kuchyni.
- A protože je součástí hnojiv, byl nalezen i v ovoci, zelenině a bramborách.
- Dokonce je i součástí některých pesticidních a fungicidních postřiků a vosků na ovoce.
Krok 3
Jak negativně působí glutamát na náš organismus
Je neurotoxický, způsobuje podráždění receptorů v těle:
- dráždění receptorů v mozku – je to základní patologický mechanismus pro většinu psychiatrických nemocí, včetně depresí, Alzheimerovy choroby, schizofrenie a různých poruch paměti. Glutamát dráždí nervové buňky až odumřou, tak dochází k jejich ubývání (neurodegenerace),
- ve střevech – bolesti břicha, nadýmaní, poruchy vylučování, průjem nebo zácpy, žaludeční vředy,
- výzkumy, týkající se konzumace glutamátu dokazují, že potlačuje u lidí (i u zvířat) pocit sytosti a způsobuje tak přejídání,
- způsobuje migrény, bušení srdce atd.
Víte, že máme specifický receptor, který vnímá kyselinu glutamovou a její soli (glutamáty) obsažené v jídle? Pro tuto chuť se používá název „umami“.
Hlídejte si složení výrobků.
Dávejte si pozor na výrobky „bez glutamátu“.
- Na výrobcích může být uvedeno, že jsou bez přidaného glutamátu, ale najdeme v nich jiné ingredience, které přítomnost glutamátu naznačují.
- Glutamát se skrývá např. pod názvy: bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteiny, kvasničný extrakt, autolyzované kvasinky, želatina, kaseinan sodný nebo vápenatý, inosinan, guanylan.