Jak a proč je zdravé ghí
Ghí možná už dávno znáte a používáte, ale pod jiným názvem. U nás se totiž tradičně používá tzv. přepuštěné máslo. Přepuštěné máslo je vlastně náš název pro indické ghí. Ghí je zajímavé tím, že ho lze uchovávat při pokojové teplotě a při takovém uchovávání má údajně větší léčebné účinky. Navíc čím déle je skladováno, zraje a má lepší účinky.
Krok 1
Jak vznikne ghí
Ghí (přepuštěné máslo) se připravuje z kravského másla. Vyrábí se zahříváním kravského másla, kdy dojde k oddělení tuku od pevných mléčných částic.
Krok 2
Vlastnosti ghí
I když se ghí připravuje z másla, má jiné vlastnosti než máslo.
- Ghí se dobře roztírá,
- na rozdíl od normálního másla se nepřepaluje, má vyšší kouřový bod,
- zlepšuje stravitelnost a chuť jídla.
Krok 3
Jak a proč je zdravé ghí
Podle ajurvedské medicíny má ghí řadu léčivých účinků.
- Posiluje imunitu.
- Posiluje nervovou soustavu a duševní pohodu.
- Podporuje vstřebávání živin a zvyšuje nutriční hodnotu potravin.
- Podporuje proudění tekutin našeho těla.
- Má detoxikační účinky, neboť na sebe váže toxiny rozpustné v tucích a odvádí je z těla.
- Má regenerační účinky a bojuje se stárnutím.
Krok 4
Výroba ghí
Vzhledem k léčivým účinkům a výhodám použití ghí, stojí za úvahu si ho doma připravit. Jeho příprava je snadná, proto ji doporučuji zkusit.
Jak můžete použít ghí
- Do pomazánek,
- do sladkých moučníků a obilných kaší, pokrm získává oříškovou chuť,
- do základu dušených zeleninových směsí, polévek, na pečení, smažení, restování,
- mazat na chleba atd.