Jak na domácí vanilkový cukr s pravou vanilkou | 3 způsoby přípravy
Složitost:
Velmi lehké
Cena:
1 - 1000 Kč
Potřebný čas:
10 až 30 minut
Domácí vanilkový cukr | recept. Vanilkový cukr můžete snadno připravit i doma. Připravit ho můžete dokonce i několika způsoby. Záleží, jak pospícháte – kdy potřebujete mít domácí vanilkový cukr k dispozici. Navíc můžete použít i vydlabaný lusk a to i na výrobu vanilkového cukru. Jak na to?
Co je potřeba
- pravý vanilkový lusk
- cukr
Krok 1
1. způsob přípravy domácího vanilkového cukru – pokud nespěcháte
- Celý kvalitní vanilkový lusk vložíte do uzavíratelné sklenice s cukrem.
- Lusk v cukru necháte minimálně 2 týdny, raději déle.
- Tento způsob je vhodný pokud nespěcháte. Vanilkový lusk pomalu uvolňuje aroma do cukru a trvá to delší dobu.
- Výhodou je, že můžete cukr následně doplňovat a vanilkový lusk aromatizuje cukr dál.
Krok 2
2. způsob přípravy domácího vanilkového cukru
- Rozpůlený vanilkový lusk, ze kterého jsme použili dužinu na výrobu nějaké sladké dobroty, nevyhazujeme. Byla by to škoda. Vydlabaný vanilkový lusk můžete vložit do uzavíratelné nádoby s cukrem a využít ho tak k aromatizaci cukru.
- Je to stejný postup jako u způsobu č. 1 s tím, že aromatizace cukru bude podstatně rychlejší než u lusku uzavřeného – celého.
Krok 3
3. způsob přípravy domácího vanilkového cukru
- Vanilkový lusk vydlabeme a dužinu (semínka) přidáme do uzavíratelné nádoby s cukrem.
- Tento způsob aromatizuje nejintenzivněji a nejrychleji.
- Musíme počítat s tím, že v cukru budou „černé tečky“, tedy zrníčka z lusku. Pokud vám to nevadí, není to určitě na závadu, naopak je to známka kvalitního vanilkového cukru.
Krok 4
Jak silně aromatizovat vanilkový cukr
Jak silně aromatizovaný vanilkový cukr si připravit záleží na použití.
- Vanilkový cukr na posypávání bude lepší méně aromatizovaný.
- Vanilkový cukr do těsta a podobně je lepší více aromatizovaný, aby byl ve vyrobeném pokrmu „cítit“.
Krok 5
Fakta o vanilkovém lusku
- Obsah vanilinu ve vanilkovém lusku je cca 75 – 125 mg. Záleží na kvalitě lusku.
- Jeden vanilkový lusk dodá aroma cca 700 g hmoty (cukr, těsto, krém apod.).
- Pokud používáte rum do těsta, zkuste do rumu ponořit vanilkový lusk a nechat vylouhovat.
- Takto aromatizovaný rum je výborný nejen jako ingredience do pečení, ale lze použít i na flambování.