Jak uvařit chilli con carne | recept
Chilli con carne | recept. Receptů na chilli con carne je nesčetné množství, některé jsou více jiné méně kombinované, společným jmenovatelem pak jsou fazole a mleté maso. Následující recept patří k těm jednodušším. Nepotřebujete na něj ani příliš nezvyklé suroviny, ani není třeba strávit dobu studováním složitého postupu. Toto chilli con carne zvládne i absolutní začátečník. Jeho příprava je velice rychlá, navíc si ho můžete připravit i den předem a pouze jednoduše ohřát – bude ještě lepší, koření se rozleží a všechny chutě se tak dokonale propojí. Ale i po čerstvě připraveném chilli se určitě vaše rodina utluče.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 2–3 porce:
- 1 konzervu bílých fazolí
- 1 konzervu červených fazolí v tomatě
- ½ konzervy nakládané kukuřice nebo 1 malou
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 300 g mletého masa (ideální je kombinace vepřového a hovězího)
- 1 červená paprika
- 1/2 malé cukety (lze i vynechat)
- 1 rajčatový protlak
- 50 g eidamu
- koření: lžičku chilli, lžičku sladké papriky, lžičku ostré papriky, ½ lžičky oregana, ½ lžičky kajenského pepře, špetku římského kmínu, sůl
Krok 1
V prvním kroku si oloupeme cibuli i česnek. Cibuli pokrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Ve větším hrnci si rozehřejeme všechen olej a cibuli na něm necháme zpěnit, potom přidáme česnek a společně ještě asi minutu opékáme.
Krok 2
Následně přidáme mleté maso a za občasného míchání necháme zesvětlat. Poté stáhneme plamen, lehce podlijeme vodou a ještě chvíli necháme společně dusit.
Krok 3
Mezitím si očistíme papriku a nakrájíme ji na menší nudličky. Cuketu oloupeme a nakrájíme ji na kostičky. Zeleninu přisypeme k masu, lehce podlijeme a necháme společně dusit.Když je maso již téměř hotové, načneme si všechny konzervy, včetně protlaku, bílé fazole slijeme a vše nasypeme do hrnce. Společně promícháme, fazole a kukuřici necháme ještě chvíli prohřát spolu s ostatními ingrediencemi.
Krok 4
Nakonec masovou směs dost výrazně okořeníme. Mleté maso koření dost pohltí, tudíž s ním nešetřete. Chilli si zaslouží být ostré. Eidam nastrouháme nahrubo. Chilli rozdělíme na jednotlivé porce, posypeme sýrem a podáváme samotné nebo s čerstvým pečivem.