Jak a proč je bílá mouka méně zdravá než celozrnná
Bílá mouka je méně zdravá než mouka celozrnná. Abychom lépe pochopili proč tomu tak je, je dobré vysvětlit a popsat několik pojmů.
Krok 1
Jaké základní části má obilné zrno
Zrno se skládá ze tří základních částí:
- obal – obsahuje vlákninu, vitamíny, minerální látky, kyselinu fytinovou,
- moučné jádro – obsahuje bílkoviny a škrob,
- klíček – obsahuje nenasycené mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny, vitamíny a enzymy.
Krok 2
Jak se vyrábí bílá mouka
Bílá mouka vzniká rozemletím pouze moučného jádra.
Krok 3
Jak se vyrábí celozrnná mouka
Celozrnná mouka se vyrábí rozemletím celého zrna.
Krok 4
Proč je tedy bílá mouka méně zdravá
Z výše uvedeného je jasné, že bílá mouka je na rozdíl od celozrnné ochuzena o většinu zdravých látek.
Krok 5
Jak se dříve mlela mouka
- Naši předkové mleli mouku v tzv. kamenných mlýnech a mouka byla celozrnná, protože obsahovala všechny části obilného zrna.
- V 19. století však došlo k zásadní změně. Mouka se začala vyrábět tak, že se obilná zrna začala vymílat. To znamená, že před mletím byl odstraněn obal i klíček a mlela se pouze vnitřní moučná část. Tímto procesem vznikla tzv. bílá mouka.
- Hlavním důvodem zavedení vymílání zrn byl požadavek na delší trvanlivost mouky. A to hlavně proto, že tuky obsažené v klíčku způsobují rychlejší žluknutí mouky.
Krok 6
Z čeho se u nás peče
- Běžný chléb se u nás vyrábí z pšenično-žitné bílé mouky.
- Pečivo pouze z mouky pšeničné.
- Různé druhy chlebů a pekárenských výrobků se liší podílem těchto obilovin a způsobem přípravy.
- Jezte celozrnné výrobky, ale dávejte si pozor, aby byly opravdu celozrnné. Tmavě vyhlížející chléb či pečivo nemusí být celozrnné.
- Stejně tak se nenechte zmást ani tím, že je výrobek hodně posypán semínky. Pod semínky se totiž často skrývá pečivo s až 95 % bílé mouky.
- Výrobci nazývají svoje výrobky například vícezrnné, cereální, multizrnné a podobně. Tyto výrobky nejsou většinou ty, o které nám jde, tedy celozrnné.