Jak připravit salát s granátovým jablkem, rukolou a kozím sýrem | recept
Salát s granátovým jablkem, rukolou a kozím sýrem | recept. Zvláště v zimních měsících, kdy je čerstvé zeleniny pomálu, je ten správný čas na zkoušení nových chutí exotických surovin. Tento salát pak jistě oceníte nejen jako zajímavý pokrm, ale i v době, kdy se snažíte svůj jídelníček poněkud odlehčit. Vedle ostré chuti rukoly pak vynikne šťavnatost a svěžest granátové jablka, jehož výrazná červená barva má v salátu i estetickou roli. Další chuťový rozměr dodá salátu kozí sýr.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na salát:
- 4 hrsti rukoly
- 1 granátové jablko
- ½ salátové okurky
- 6 cherry rajčátek
- 50 g kozího sýra (lze použít i sýr s kořením)
Na zálivku si nachystejte:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lahůdkovou cibulku
- 1 lžičku sušeného rozmarýnu (nemusí být)
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
V prvním kroku si propereme rukolu, osušíme ji, můžeme v odstředivce a nasypeme ji do hlubší mísy. Můžeme ji navíc i nasekat na menší kusy.
Krok 2
Následně oloupeme a omyjeme okurku a nakrájíme ji na kostičky. Umytá rajčata nakrájíme na čtvrtky a spolu s okurkou je přidáme k rukole.
Krok 3
Dál rozkrojíme na polovinu granátové jablko, potom např. pomocí lžíce vydlabeme všechna šťavnatá zrníčka, případně je lze dobýt pouze prsty, ale nelze zastřít, že se umažete. Granátové jablko přesypeme k ostatním surovinám. Pokud by se vám zdálo množství granátového jablka příliš velké, lze ho samozřejmě zmenšit.
Krok 4
V dalším kroku si připravíme zálivku. Lahůdkovou cibulku očistíme a nasekáme nadrobno. V hrníčku prošleháme olej, ocet, koření a přisypeme lahůdkovou cibulkou. Pokud vám nevadí výrazné aroma, přidejte špetku rozmarýnu. Ale i bez něho bude salát výborný.
Krok 5
Kozí sýr nakrájíme na kostky, dvě třetiny přidáme do salátu a zbytek odložíme stranou. Všechny suroviny zalijeme zálivkou a pečlivě promícháme. Rozdělíme na misky nebo na talíře jednotlivé porce, posypeme zbylým sýrem a podáváme.