Jak udělat selskou omeletu | recept
Selská omeleta | recept. Selská omeleta je rychlé jídlo, které nasytí na dlouhou dobu. Dělá se u nás většinou o víkendu, kdy se dlouho vstává a je pozdě na snídani a brzy na oběd. Omeleta nahradí obě jídla. Je snadná na přípravu, lehce to zvládne i naprostý kuchařský začátečník. Nemáte-li příliš času na vaření, selská omeleta je skvělým a chutným řešením.
Co je potřeba
Rozpis pro 2 osoby:
- 3 celá vejce
- 2 velké vařené brambory
- 100 g anglické slaniny
- 2 jarní cibulky
- pepř
- sůl
- pálivá paprika
- sýr na posypání
- pokrájená červená nebo žlutá paprika na ozdobu
- malé množství sádla na pánev
Krok 1
Nejprve si připravíme suroviny. Vařené brambory pokrájíme na plátky. Anglickou slaninu nebo jinou uzeninu rozkrájíme na drobné kostičky, stejně tak bílou část jarní cibulky nebo póru.
Krok 2
Na pánvi necháme rozehřát tuk, do horkého položíme plátky brambor a necháme je dozlatova opéct. Brambory pomocí vidličky otočíme, aby se opekly i z druhé strany. Přidáme k nim nakrájenou slaninu a cibulku nebo pór. Okořeníme chilli, pepřem a osolíme.
Krok 3
Když anglická slanina začne pouštět tuk a vonět, obsah pánve zalijeme rozšlehanými vejci. Necháme asi minutu odkryté, pak pánev přikryjeme poklicí a necháme vejce pod poklicí ztuhnout. Majitelé elektrického sporáku mohou plotýnku vypnout. Vejce dojdou zbytkovým teplem – mnohokrát vyzkoušeno.
Krok 4
Hotovou omeletu přendáme opatrně na talíř – ráda se trhá, nejprve ji uvolněte pomocí obracečky. Ozdobíme strouhaným sýrem a pokrájenou zeleninou, některým může chutnat lehce potřená hořčicí.