Jak uvařit špekové knedlíky k zelí nebo špenátu | recept
Špekové knedlíky | recept. V české kuchyni je tradiční přílohou knedlík. Knedlík nemusí být jen kynutý nebo bramborový, je mnoho variací – chlupaté knedlíky, karlovarské knedlíky, krupicové, strouhankové aj. Snadno a rychle uvaříte také špekové knedlíky. Jak na ně vám poradíme v našem článku. K jakému jídlu se je rozhodnete servírovat, záleží jen na vás a vaší chuti.
Co je potřeba
200 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny (prorostlejší)
6 – 8 rohlíků (1 ks = 43 g)
120 g hrubé mouky
1 celé vejce
3 dl mléka
špetka muškátového květu
sůl
nať petržele nebo jarní cibulky
Krok 1
Uzený bůček nebo slaninu pokrájíme na malé kostičky a na pánvi při mírné teplotě z nich vypražíme tuk. Do něj vložíme na kostky pokrájené den staré pečivo a společně osmahneme. Odstavíme a necháme zcela vystydnout.
Krok 2
Do vystydlé směsi přidáme odváženou mouku, sůl, květ, zelenou nať a dobře promícháme. Teprve pak přidáme celé vejce a mléko. Rukama zpracujeme všechny přísady v těsto. Těsto musí držet pohromadě, upravíme ho buď přidáním mléka nebo pečiva.
Krok 3
Navlhčenýma rukama z připraveného těsta tvoříme koule velikosti menšího tenisáku. Vhazujeme je do vroucí vody a vaříme 10 minut. Uvařené knedlíky roztrhneme vidličkou nebo propícháme špejlí, aby z nich vyšla pára.
Krok 4
Knedlíky podáváme samotné polité osmaženou cibulkou, jako přílohu ke kysanému zelí nebo špenátu. Jdou dobře zmrazit do zásoby.