Jak si připravit vynikající horkou čokoládu | recept
Horká čokoláda | recept. V chladných dnech přijdou k chuti teplé a horké nápoje na zahřátí. Stálé oblíbenější je šálek horké čokolády. Původním domovem kakaových bobů je Mexiko, tam se také vařila první čokoláda. Na rozdíl od našich zvyklostí do tohoto nápoje přidávají feferonku. V následujícím receptu je také uvedena. Záleží na vás, jestli ji vynecháte nebo zkusíte čokoládu s ní. Podle mého tam patří, výborně doplňuje chuť. Čokoládu si můžete uvařit i bez čokolády. V receptu ji nahraďte práškovým kakaem (rozmíchejte ho v malém množství studené vody a nechte přejít varem).
Co je potřeba
- 1 l plnotučného mléka
- 1 svitek celé skořice
- 1 vanilkový lusk
- 5 hřebíčků
- 200 g hořké čokolády
- několik kapek mandlové esence
- cukr nebo med na oslazení
- špetku chilli nebo malou feferonku
Krok 1
Do hrnce nalijeme plnotučné mléko, přidáme skořici, hřebíček, vanilkový lusk a chilli nebo feferonku. Zvolna zahříváme až k bodu varu. Povaříme za stálého šlehání (asi minutu), pak odstavíme.
Krok 2
Do horkého svařeného mléka s kořením přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak vyjmeme vanilkový lusk, semínka vyškrábeme a vrátíme do nápoje. Podle chuti dosladíme a kápneme mandlovou příchuť.
Krok 3
Pokud čokoládu připravujeme dospělým, místo mandlové esence zašleháme stopku mandlového likéru. Do čokolády můžete obměňovat přísady např. bio pomerančovou kůru, zázvor, špetku kávy, rum. Pozor pouze na kyselé přísady, mléko by se srazilo.
Krok 4
Čokoládu přecedíme přes jemné síto a našleháme do pěny. Podáváme horké ve vysoké sklenici. Zdobíme plátky bílé čokolády.
Nápoj lze připravit i z bílé čokolády.