Jak připravit rýžové těstoviny s nivovou omáčkou | recept
Rýžové těstoviny s nivovou omáčkou | recept. Asi každý má vyzkoušený a osvědčený recept na sýrovou omáčku. Můj oblíbený se skládá z nivy, šunky a pórku. Jde o velice jednoduchou omáčku, kterou uvaříte během chvilky. Pokud se rozhodnete ji vyzkoušet, vězte, že máte večeři do 20 minut na stole. Omáčka je doplněná rýžovými těstovinami, které zajímavě pozmění celkové chuťové vyznění. Pokud však nejste jejich fanoušky, tak je s klidným srdcem nahraďte obyčejnými.
Co je potřeba
- 200 g rýžových těstovin
- 100 g nivy
- 50 g čerstvého sýra
- 50 ml smetany na vaření
- 1 pórek
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 50 g šunky
- vlašské ořechy na ozdobu
Krok 1
V prvním kroku si přichystáme suroviny k přípravě omáčky. Pórek očistíme, rozkrojíme ho napůl a následně nakrájíme na tenké proužky. Část zelené části pórku si můžeme nechat na konečné dozdobení. V hrnci rozpálíme rostlinný olej a pórek na něm osmahneme. Mezitím si nivu nastrouháme nebo rukama natrháme na malé kousky. Šunku nakrájíme na kostičky.
Krok 2
Když je pórek téměř měkký, přisypeme k němu nivu a mícháme tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí. Dále přidáme čerstvý sýr, který také necháme rozpustit. Poté postupně přiléváme smetanu a tím omáčku naředíme. Pro úplně hladkou konzistenci můžeme omáčku prošlehat metličkou, samozřejmě v ní zůstanou kousky pórku. Plamen stáhneme na nejmenší možnou míru a za občasného míchání necháme probublávat. Je potřeba dát si pozor, aby se omáčka nezačala připalovat.
Krok 3
V mezičase přivedeme v hlubším hrnci k varu vodu, potom nasypeme těstoviny, osolíme a uvaříme do měkka. Těstoviny scedíme a přilijeme trošku oleje, aby se neslepily.
Krok 4
Nakonec omáčku stáhneme z plamene, přisypeme šunku a zamícháme. Podle chuti můžeme ještě dosolit a opepřit.
Krok 5
Vlašské ořechy nasekáme nebo jen rukou rozlámeme na menší kousky. Těstoviny rozdělíme na talíře, přelijeme je omáčkou, ozdobíme ořechy, zbylým pórkem a ihned podáváme.