Jak uvařit houbovou krémovou polévku | recept
Houbová krémová polévka | recept. Na Štědrý den se leckde podává na slavnostní večeři houbová polévka. Většinou se vaří ze sušených hub. Letos je ale příznivý rok a je možné na vycházce v přírodě nalézt typickou vánoční houbu, penízovku sametonohou. Budete-li mít štěstí a houbu naleznete, neváhejte a sklízejte. Ti ostatní budou muset vzít zavděk zásobou hub v mrazničce, nebo několik kousků čerstvých žampionů nebo hlívy koupit. Předpis na tuto výbornou polévku vyžaduje houby čerstvé.
Co je potřeba
250 g čerstvých hub
1 menší cibuli
50 g mrkve
50 g celeru
3 středně velké brambory
200 ml smetany na vaření
1 žloutek
asi 1 l hovězího vývaru
sůl
pepř
lžíce hladké mouky
trochu másla
zelená nať
Krok 1
Houby očistíme, pokrájíme na menší kousky a na kousku másla podusíme. Necháme odpařit vodu, kterou houby pustí a pak přidáme jemně pokrájenou cibuli. Cibuli s houbami lehce osmahneme, poprášíme lžící hladké mouky a zalijeme vývarem. Dobře mouku rozmícháme, aby nám v polévce nezůstaly hrudky.
Krok 2
Když začne polévka vřít, přidáme do hrnce pokrájené brambory a nastrouhanou zeleninu. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny.
Krok 3
Na závěr přidáme smetanu, necháme přejít varem a sejmeme z horké plotýnky. Pak vešleháme žloutek na zjemnění a přidáme zelenou nať. Nať může být z celeru, petržele, jarní cibulky nebo zelené části pórku. Přeji Vám dobrou chuť!