Jak udělat makové placičky se sušenými švestkami | recept
Makové placičky | recept. Pokud máte rádi klasickou kombinaci máku a švestek, tak určitě oceníte následující recept na netradiční vánoční cukroví. Hlavní chuťovou složku tvoří rozemleté švestky s mletým mákem. Placičky jsou dochucené medem, kokosem (ten lze nahradit sezamem) a vlašskými ořechy. Na závěr se placičky ještě obalí ve strouhaném perníku. Makové placičky jsou nepečené, hotové během chvíle a správně šťavnaté. Ochutnejte je také.
Co je potřeba
70 g tekutého medu
30 g kokosu nebo sezamových semínek (na zahuštění)
50 g mletého máku
50 g vlašských ořechů
70 g sušených švestek
3 – 4 lžíce strouhaného perníku
Krok 1
V prvním kroku nasypeme všechny sušené švestky do mixéru a rozmixujeme dohladka, pokud máme tužší švestky, přilijeme k nim trochu vody.
Krok 2
Pokud máme celý mák, nameleme ho, stejně jako vlašské ořechy (můžeme použít i mandle). Ke švestkovému pyré přilijeme tekutý med, nasypeme kokos (či sezam), mleté ořechy i mák a znovu promixujeme.
Krok 3
Připravené těsto vyklepneme do mísy a ještě rukou prohněteme. Perník nastrouháme, trochu ho přisypeme k těstu a zapracujeme.
Krok 4
Zbytek perníku můžeme ponechat stranou a poté v něm jednotlivé placičky obalovat. Dobré je využít několik nepříliš povedených vánočních perníčků, klidně i včetně polevy. Pokud je rozemelete, poslouží stejně jako perník na strouhání, který se běžně používá k zahušťování makové náplně do buchet a koláčů.
Krok 5
Ze švestkového těsta odtrháváme nebo lžičkou ukrajujeme kousky těsta. Lehce koulíme po dlani, položíme na talíř a trochu přimáčkneme. Následně hroty vidličky tvoříme ozdobné okraje (viz ilustrační fotografie). Placičky uložíme do chladu. Stejně jako u jiných nepečených druhů cukroví, i zde je potřeba počítat se spotřebou do 4–5 dnů.