Jak upéct listové košíčky s mozzarellou | recept
Listové košíčky s mozzarellou | recept. Pokud si často lámete hlavu, co připravit hostům na zobání k vínu, a nechcete u přípravy takového občerstvení strávit dlouhou dobu, tak se nechte inspirovat tímto receptem. Na přípravu slaných košíčků potřebujete pouze listové těsto, mozzarellu, koření dle chuti a semínka na ozdobu. Příprava těchto chuťovek je velice snadná, zvládne ji i naprostý začátečník. Košíčky z listového těsta si můžete připravit dopředu a vložit je do trouby až se hosti dostaví. Nejlépe totiž chutnají ještě za tepla.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
1/2 balení listového těsta
hladkou mouku na vál
1 balení mozzarelly
koření podle chuti (grilovací, bylinkové máslo, provensálské, …)
slunečnicová semínka na posypání
trocha olivového oleje na vymazání formiček
vejce na potření
Krok 1
V prvním kroku si připravíme těsto. Vál posypeme hladkou moukou a vyválíme těsto, stačí nám silnější plát. Těsto pak vykrájíme buď pomocí skleničky, nebo přímo formičkou (ideální je použít ty na klasické sladké košíčky). Pokud však nemáte formy, můžete kolečka upéct i jen tak „na volno“, pouze počítejte, že nebudou mít tak hezký tvar. Troubu si předehřejte na teplotu 200 °C. Formičky lehce vymažte olivovým olejem a poté do nich vkládejte vykrájená kolečka. Těsto trochu po okrajích povytáhněte, aby pokrylo celou plochu formičky.
Krok 2
V dalším kroku slijte mozzarellu ze slaného nálevu, vyjměte ji z obalu a nakrájejte na kostky. Jednotlivé kousky sýru pak vkládejte do formiček na připravené listové těsto.
Krok 3
Nakonec všechno posypte kořením a semínky. Výborně se hodí grilovací koření, koření na bylinkové máslo nebo i provensálské. Jako alternativu ke slunečnicovým semínkům můžete zkusit i sezam, dýňová semínka, nemletý mák nebo lněné semínko. Do hrnečku rozklepněte vejce a rozkvedlejte ho vidličkou. Mašlovačkou pak potřete každý košíček, bude se pak po upečení krásně lesknout.
Krok 4
Listové košíčky s mozzarellou vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut, dokud nezezlátnou. Podávejte ideálně ještě za tepla, ale vychladlé také nejsou vůbec špatné.