jaktak.cz

Jak uvařit česnečku s vejcem a sýrem | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Česneková polévka s vejcem a sýrem | recept. Česnečka – kdo z nás by tuto polévku neznal :) Vyprošťovací polévka po náročných víkendových akcích. Ale abychom tuto tradiční českou polévku nespojovali jen s kalnými rány (to si opravdu nezaslouží) přináším recept na vylepšenou česnečku, která se může směle zařadit po bok svačinovým polévkám. Je sytá, hezky vypadá a dobře chutná. Tak dobrou chuť.

Co je potřeba

  • 1 l hovězího vývaru (v nouzi z kostky)
  • 1 polévková lžíce sádla
  • česnek podle uvážení
  • sůl
  • majoránka
  • 1 středně velký brambor
  • pepř
  • tvrdý sýr
  • vejce podle počtu strávníků – 1 ks/osoba
  • krutonky
  • trochu másla

Krok 1

Nejprve si uvaříme silný hovězí vývar. Můžeme přidat i morkové kosti. V nouzi postačí koupený hovězí bujón z kostky. Následně si přichystáme česnek. Pokud si můžeme vybírat podle odrůdy, volíme podle své chuti. Od odrůdy Rusák, která je velmi ostrá, až po odrůdu Bjetin, kterou bez obav mohou lidé s onemocněním žlučníku. Množství česneku si zvolíme podle toho, kolik sneseme.

Krok 2

Nastrouháme najemno tvrdý sýr. Vzhledem k tomu, že česnek je chuťově výrazná přísada, postačí i obyčejný Eidam. Dále do správné česnečky patří majoránka, čerstvá či sušená. Chybu neuděláte ani s pažitkou, cibulovou natí nebo hladkolistou petrželí. Hladkolistá petržel má výraznější chuť než její příbuzná kadeřavá petržel. I když i tu bychom mohli použít, má za úkol především pokrm ozdobit a v naší česnečce by jí to slušelo.

Krok 3

Na krutony, další ingredienci naší netradiční česnečkové polévky, potřebujeme starší pečivo. Vyplatí se mít doma nasušené kostičky z nespotřebovaných housek, rohlíků nebo chlebíčkových vek. Hodí se nejen do polévek, ale i do knedlíků a salátů.

Krok 4

Do suchých housek dáme lžičku másla nebo sádla a necháme v mikrovlnné troubě několik minut na nejvyšší výkon lehce zrůžovět. Krutonky si hlídejte, ještě po vyndání z mikrovlnky dojdou a stačí chvilička na připálení. Jste-li odpůrci mikrovlnného ohřevu, osmahněte je klasicky na pánvi lehounce potřené tukem.

Krok 5

Do polévky budete potřebovat vajíčko – volské oko. Pokud máte šablonu, můžete ji použít, kdo nemá, udělá bez. Polévka se uvaří tak, že do vývaru přidáte na velmi malé kostičky nakrájený brambor, pepř, osolíte a přidáte majoránku. Česnek se přidá nakonec, nechá se jen lehce přejít varem a polévka je hotová. Kdo má rád syrovější chuť, česnek dává přímo na talíř a zalévá vývarem. Do talíře každému strávníkovi dáme vejce, zalijeme polévkou a posypeme sýrem. Krutony podáváme zvlášť na misce, každý si je přidá sám.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-cesnecku-s-vejcem-syrem-recept.html