Jak uvařit česnečku s vejcem a sýrem | recept
Česneková polévka s vejcem a sýrem | recept. Česnečka – kdo z nás by tuto polévku neznal :) Vyprošťovací polévka po náročných víkendových akcích. Ale abychom tuto tradiční českou polévku nespojovali jen s kalnými rány (to si opravdu nezaslouží) přináším recept na vylepšenou česnečku, která se může směle zařadit po bok svačinovým polévkám. Je sytá, hezky vypadá a dobře chutná. Tak dobrou chuť.
Co je potřeba
- 1 l hovězího vývaru (v nouzi z kostky)
- 1 polévková lžíce sádla
- česnek podle uvážení
- sůl
- majoránka
- 1 středně velký brambor
- pepř
- tvrdý sýr
- vejce podle počtu strávníků – 1 ks/osoba
- krutonky
- trochu másla
Krok 1
Nejprve si uvaříme silný hovězí vývar. Můžeme přidat i morkové kosti. V nouzi postačí koupený hovězí bujón z kostky. Následně si přichystáme česnek. Pokud si můžeme vybírat podle odrůdy, volíme podle své chuti. Od odrůdy Rusák, která je velmi ostrá, až po odrůdu Bjetin, kterou bez obav mohou lidé s onemocněním žlučníku. Množství česneku si zvolíme podle toho, kolik sneseme.
Krok 2
Nastrouháme najemno tvrdý sýr. Vzhledem k tomu, že česnek je chuťově výrazná přísada, postačí i obyčejný Eidam. Dále do správné česnečky patří majoránka, čerstvá či sušená. Chybu neuděláte ani s pažitkou, cibulovou natí nebo hladkolistou petrželí. Hladkolistá petržel má výraznější chuť než její příbuzná kadeřavá petržel. I když i tu bychom mohli použít, má za úkol především pokrm ozdobit a v naší česnečce by jí to slušelo.
Krok 3
Na krutony, další ingredienci naší netradiční česnečkové polévky, potřebujeme starší pečivo. Vyplatí se mít doma nasušené kostičky z nespotřebovaných housek, rohlíků nebo chlebíčkových vek. Hodí se nejen do polévek, ale i do knedlíků a salátů.
Krok 4
Do suchých housek dáme lžičku másla nebo sádla a necháme v mikrovlnné troubě několik minut na nejvyšší výkon lehce zrůžovět. Krutonky si hlídejte, ještě po vyndání z mikrovlnky dojdou a stačí chvilička na připálení. Jste-li odpůrci mikrovlnného ohřevu, osmahněte je klasicky na pánvi lehounce potřené tukem.
Krok 5
Do polévky budete potřebovat vajíčko – volské oko. Pokud máte šablonu, můžete ji použít, kdo nemá, udělá bez. Polévka se uvaří tak, že do vývaru přidáte na velmi malé kostičky nakrájený brambor, pepř, osolíte a přidáte majoránku. Česnek se přidá nakonec, nechá se jen lehce přejít varem a polévka je hotová. Kdo má rád syrovější chuť, česnek dává přímo na talíř a zalévá vývarem. Do talíře každému strávníkovi dáme vejce, zalijeme polévkou a posypeme sýrem. Krutony podáváme zvlášť na misce, každý si je přidá sám.