Jak uvařit těstoviny s rajčaty a tvarohem | recept
Těstoviny s rajčaty a tvarohem | recept. Špagety se dají připravit na tisíc způsobů. Zpravidla nejchutnější jsou v jednoduché, na čas a suroviny nenáročné přípravě. Při nákupu špaget dáváme přednost těm vyrobeným z tvrdé pšenice – semolinovým. Semolinové těstoviny obsahují velké množství lepku, nehodí se pro celiaky. Oproti těstovinám z klasické pšeničné mouky mají hezčí barvu, nerozvařují se a jsou chutnější. Mají nízký glykemický index, jsou vhodné pro diabetiky. Omáčka z tvarohu a rajčat má svůj původ v Itálii. Odložte předsudky a vyzkoušejte ji, budete překvapeni chutí.
Co je potřeba
- semolinové špagety (na porci se počítá 100 g)
- olivový olej
- sůl
- cukr
- cibule
- cherry rajčata nebo plně vyzrálá obyčejná ( v nouzi nahradíme konzervovanými)
- 150 g tvarohu
- bazalka nebo dobromysl (oregano)
Krok 1
Nejprve si připravíme těstoviny. Do hrnce dáme ohřát vodu na špagety. Vroucí vodu osolíme a přidáme těstoviny. Vaříme podle návodu. Uvařené scedíme a promícháme se lžící oleje, aby se neslepily.
Krok 2
V dalším kroku na pánvi rozehřejeme olivový olej. Na něm osmažíme drobně pokrájenou cibulku dožluta nebo mírně dorůžova. Přidáme pokrájená rajčata i s jadýrky.
Krok 3
Pánev přiklopíme poklicí a rajčata rozdusíme na kaši. Přidáme k nim čajovou lžičku cukru na potlačení kyselosti a osolíme je.
V sezoně, kdy je dostatek rajčat si udělejte domácí rajský protlak, urychlí přípravu jídel a chuť je s průmyslově vyrobeným nesrovnatelná.
Krok 4
Do rajčatové kaše přidáme tvaroh s částí bylinek a prohřejeme. Důkladně mícháme, aby se vytvořila homogenní hmota. Tvaroh je lepší z vaničky, není tak hustý jako tvaroh v kostce. Na závěr dochutíme zbytkem bylinek, popřípadě dosolíme nebo přidáme cukr.
Krok 5
Na talíř dáme porci těstovin a na ně omáčku. Omáčka potřebuje dozdobit, aby jídlo vypadalo hezky.
I když těstoviny s rajčaty a tvarohem nejsou zrovna fotogenické, chutnají výborně. Jsou také díky tvarohu poměrně syté a v sezoně rajčat i celkem levným pokrmem..