Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smažení, tedy zeleninový řízek. Ale patizon lze přitom díky jeho mírně houbové chuti využívat i v celé řadě dalších pokrmů. Jednou z možností je i tato jednoduchá polévka, kterou zvládne opravdu každý. Je hotová během chvíle a pochutnají si na ní dospělí i děti. Vedle patizonu se v polévce uplatní klasická kombinace cibule a česneku, a pro plnější chuť můžeme přidat i jednu bramboru. Na závěr polévku dochutíme čerstvou majoránkou a petrželkou a podáváme s topinkami nebo krutony.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 hlavičku patizonu
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 bramboru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- hrst majoránky a petrželky
- krutony nebo topinku k podávání
Krok 1
Na prvním místě oloupeme a očistíme cibuli i česnek, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. V menším hrnci rozehřejeme veškerý olej a zvolna na něm orestujeme cibuli a česnek.
Krok 2
Patizon zbavíme slupky, stejně jako bramboru, a obě suroviny nakrájíme na stejně velké kostky. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme do hrnce patizon a brambory.
Krok 3
Krátce všechno orestujeme a potom zalijeme vodou. Polévku osolíme, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Polévku vaříme na mírném ohni, jakmile zelenina změkne, stáhneme z ohně a necháme chvíli pod pokličkou dojít.
Krok 4
Majoránku i petrželku propereme pod vodou a potom bylinky nasekáme. Polévku nahrubo promixujeme, aby se rozmixovanou zeleninou trochu zahustila, pár kousků můžeme nechat, nemusí nám vzniknout hladký krém.
Krok 5
Nakonec do polévky přidáme část bylinek, trochu necháme na později. Zamícháme, rozdělíme na talíře, přidáme pár krutonů, posypeme zbylými bylinkami a podáváme.
Do polévky na úplný konec vaření můžeme přidat i špetku muškátového oříšku, ten dodá zelenině mírně ostřejší nádech.