Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit jablečný džem se zázvorem z letních jablek | recept

Jak uvařit jablečný džem se zázvorem z letních jablek | recept

Jablečný džem | recept. Začínají dozrávat letní jablka. Letní odrůdy jablek nevydrží dlouhé skladování a musejí se rychle zpracovat. Jsou velmi vhodná na přípravu povidel, džemů nebo dětských přesnídávek. Džemy děláme z jablek ještě mírně navinulých, povidla a přesnídávky z jablek zralých až přezrálých, moučných. Přezrálá moučná jablka mají výhodu nízkého obsahu vody v dužině. Výrazně se tím zkrátí doba varu. Konzervy z letních jablek si zachovávají výraznou jablečnou vůni a pěknou světlou barvu. Povidla i džemy jsou vhodné k plnění buchet i koláčů, protože neobsahují žádný průmyslově vyráběný želírovací prostředek a z buchet nevytékají.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Irena Hanská (neověřeno) | So, 09/03/2016 - 06:09

Rada dělám vaše recepty

mockrát děkuji za maily které mi posilate.

poetkavlasta (neověřeno) | So, 09/03/2016 - 12:34

Když bylo na chalupě hodně jablek, většinou jsem z padaných nadělala spousty jablečné přesnídávky. Dělala jsem to bez předpisu, jen dle své mysli a zcela jednoduše.

Oloupaná jablíčka nakrájená na kousky jsem dala do velkého hrnce, nalila hrneček vody a jablka dusila a míchala, až se zcela rozvařila. Tehdy ani ještě nebyl tyčový mixér, musela stačit vařečka. Nakonec jsem jen osladila dle vlastní chuti a přidala lžičku kyseliny citronové. A bylo hotovo. Dala do skleniček, 20 min. zasterilovala na 80 stupňů, po vychladnutí omysla skleničky a utřela utěrkou a odnesla do sklepa. Používala jsem pod puding, na palačinky, nebo jen tak na mlsání, studené z ledničky. Vlasta

Ladislava (neověřeno) | Ne, 09/04/2016 - 13:02

Další možností zpracování jablek
Oloupeme jablka, která se nehodí jinak uskladnit a nastrouháme. Dáme do sklenic a v průběhu
zimy spotřebujeme na záviny, zemlbábu a jiné pochutiny. Nesladíme, jenom namačkáme do sklenic a sterilizujeme.
Dělám to už takových 20 let a vydrží i dvě období, pokud se nezpracují v zimě.

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.