Jak udělat párky v županu se sýrovou krustou | recept
Párky v županu se sýrovou krustou | recept. Recept na toto rychlé pohoštění využijete nejen v letních měsících, stejně dobře poslouží i v době chladnějšího počasí. Navíc ingredience máte dost možná téměř vždycky doma, potřebujete totiž jen libové párky, listové těsto, kečup, tvrdý sýr (nejlépe eidam) a vejce na potření, případně koření dle chuti. Recept sice nepatří k dietním, ale určitě tím uspokojíte i konzervativní strávníky. Pracovní postup pak ocení i úplní kuchařští začátečníci, při přípravě tak můžete zaměstnat i větší děti.
Co je potřeba
Co si připravit:
4 nožičky libového párku
1 balení listového těsta
trochu hladké mouky na poprášení válu
rajčatový kečup dle chuti
přibližně 50 g tvrdého sýra (klasickým eidamem rozhodně nic nezkazíte, ale můžete i experimentovat s jinými druhy, výborný je např. i čedar)
1 vajíčko (na potření, asi vám část zbyde)
koření dle chuti (např. grilovací)
Krok 1
Jako první si připravte párky. Rozhodně nešetřete na jejich kvalitě, dávejte si pozor na obsah masa a vyhněte se těm, které obsahují různé přídatné látky, lepek, apod. Párky nakrájejte přibližně na čtvrtiny.
Krok 2
Na vál nasypte trochu hladké mouky a vyválejte asi třetinu balení listového těsta do tenkého kulatého pásu. Potom ho rozřežte na trojúhelníky (viz ilustrační fotografie).
Krok 3
Tvrdý sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Na jednotlivé trojúhelníky naneste trochu kečupu a lehce ho rozmažte, ale nerozmazávejte ho do kraje. Doprostřed trojúhelníků rozložte párky, posypte trochou sýra a postupně je srolujte tak, aby vznikly jakési rohlíčky. Takto postupujte, dokud vám nedojdou párky nebo těsto. Párkové rohlíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 4
Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte do hrnečku a prošlehejte ho vidličkou. Případně k němu můžete přidat trochu grilovacího či jiného oblíbeného koření. Následně všechny rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbytkem nastrouhaného sýra.
Krok 5
Pečte v troubě přibližně 15–20 minut, dokud těsto nezezlátne a párky se nerozvoní. Podávejte například k vínu, jsou skvělé teplé i studené.