Jak připravit domácí limonádu s lesním ovocem | recept
Domácí limonáda s lesním ovocem | recept. Letní úrodu lze zpracovávat různě, ovoce lze zavařovat, mrazit, péct a vařit s ním, ale úplně nejlepší je konzumovat ho rovnou čerstvé. Jednou z možností, jak úrodu využít, jsou domácí limonády, jejichž variant je nesčetné množství. Ovoce si v této podobě zachová všechny důležité vitamíny a zároveň vás v horkých letních dnech skvěle osvěží. Zkuste třeba limonádu s lesním ovocem, díky němuž můžete z mála surovin vykouzlit i na chatě či chalupě vynikající nápoj, kterým oslníte i při zahradní oslavě.
Co je potřeba
- 1 litr vody
- 2 lžíce malin
- 2 lžíce borůvek
- 2 lžíce brusinek, rybízu, lesních jahod
- 1 lžíce medu nebo třtinového cukru
- šťáva z půlky citronu
Krok 1
V prvním kroku si připravíme ovocný základ. Potřebné množství malin, borůvek a dalšího ovoce (já jsem použila červený rybíz, ale můžete použít i brusinky, lesní jahody atd.) zbavíme větviček, lístků a dalších nečistot. Ovoce vložíme do sítka a propereme pod tekoucí vodou.
Krok 2
Umyté ovoce pak opatrně vhodíme do hlubokého džbánu. Přidáme k němu lžíci medu nebo třtinového cukru a promícháme. Tento ovocný základ pak necháme chvíli odpočívat v chladu.
Krok 3
Citron důkladně omyjeme, lehce ho poválíme a pomačkáme, aby šla šťáva lépe vymačkat. Citron poté rozkrojíme a z poloviny vylisujeme šťávu. Tu následně nalijeme k oslazenému ovoci a zamícháme.
Krok 4
Nakonec přilijeme potřebné množství vody, vložíme do lednice a necháme vychladit. Domácí limonádu podáváme vychlazenou, případně s ledem.