jaktak.cz

Jak na staročeské zelníky | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Staročeské zelníky | recept. Recept pochází z kuchyně našich prababiček. Je ze surovin, které měla dříve každá domácnost doma – z brambor, zelí, vejce a omastku. Uzeninu jsem si do receptu přidala sama, babičky ji do zelníků nepřidávaly. Je to obyčejné jídlo na všední den, dříve se vařívalo často. Však naše prababičky říkávaly: „Brambory a zelí, živobytí celý“. Placky se dají jíst i studené, někomu se zdají i chutnější.

Co je potřeba

  • 500 g syrových brambor
  • 350 g kysaného zelí
  • 1 střední cibule
  • 3 až 4 lžíce hladké mouky nebo bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • sůl
  • slanina (nemusí být)
  • sádlo na smažení

Krok 1

Nejprve si připravíme brambory a zelí. Brambory oloupeme, omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme na nudličky. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a zelí překrájíme na menší kousky. Šťávu ze zelí nevyléváme, ale vypijeme. Obsahuje spoustu vitaminů a napomáhá trávení.

Krok 2

V hlubší misce promícháme nastrouhané brambory a pokrájené zelí, aby se rovnoměrně promísily dohromady. Přidáme vejce, pokrájenou slaninu na kostky a osolíme.

Krok 3

Středně velkou cibuli rozkrájíme nadrobno a přidáme do směsi. Vše dohromady pomocí dvou lžic promícháme. Promíchanou hmotu zahustíme 3 až 4 lžícemi mouky nebo škrobu.

Krok 4

Na velké pánvi rozehřejeme tuk a naběračkou do něj vkládáme těsto. Vytvarujeme placičky a smažíme z obou stran dozlatova. Hotové zelníky se mohou jíst teplé i studené.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-staroceske-zelniky-recept.html