Jak na staročeské zelníky | recept
Staročeské zelníky | recept. Recept pochází z kuchyně našich prababiček. Je ze surovin, které měla dříve každá domácnost doma – z brambor, zelí, vejce a omastku. Uzeninu jsem si do receptu přidala sama, babičky ji do zelníků nepřidávaly. Je to obyčejné jídlo na všední den, dříve se vařívalo často. Však naše prababičky říkávaly: „Brambory a zelí, živobytí celý“. Placky se dají jíst i studené, někomu se zdají i chutnější.
Co je potřeba
- 500 g syrových brambor
- 350 g kysaného zelí
- 1 střední cibule
- 3 až 4 lžíce hladké mouky nebo bramborového škrobu
- 1 vejce
- sůl
- slanina (nemusí být)
- sádlo na smažení
Krok 1
Nejprve si připravíme brambory a zelí. Brambory oloupeme, omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme na nudličky. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a zelí překrájíme na menší kousky. Šťávu ze zelí nevyléváme, ale vypijeme. Obsahuje spoustu vitaminů a napomáhá trávení.
Krok 2
V hlubší misce promícháme nastrouhané brambory a pokrájené zelí, aby se rovnoměrně promísily dohromady. Přidáme vejce, pokrájenou slaninu na kostky a osolíme.
Krok 3
Středně velkou cibuli rozkrájíme nadrobno a přidáme do směsi. Vše dohromady pomocí dvou lžic promícháme. Promíchanou hmotu zahustíme 3 až 4 lžícemi mouky nebo škrobu.
Krok 4
Na velké pánvi rozehřejeme tuk a naběračkou do něj vkládáme těsto. Vytvarujeme placičky a smažíme z obou stran dozlatova. Hotové zelníky se mohou jíst teplé i studené.