Jak uvařit kuře ve sladkokyselé omáčce | recept
Kuře ve sladkokyselé omáčce | recept. Receptů, jak vytvořit sladkokyselou omáčku je bezpočet. Různé variace sladkokyselých omáček můžeme dostat také v čínských restauracích. V tomto receptu vám předkládám jednu z počeštěných variant. Jde o recept na omáčku s kuřecím masem. Základem sladkokyselé omáčky je ocet, rajský protlak, drůbeží vývar a sójová omáčka. Pokud ještě zvolíte vhodnou kombinaci zeleniny, máte poměrně lehké jídlo, vhodné i pro letní dny.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na marinádu:
- 1 bílek
- 1 lžíci škrobu (ideálně kukuřičného, ale lze použít i bramborový)
- 1 lžíci bílého vína
Na sladkokyselou omáčku si přichystejte:
- 200 ml drůbežího vývaru
- 2 lžíce škrobu
- 3 lžíce rajského protlaku
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžičku olivového oleje
- 3 lžíce octa (ideálně rýžového)
- špetka soli
Dále si připravte:
- 2 větší kuřecí stehenní řízky
- rostlinný olej dle potřeby
- asi 5 cm zázvoru (či dle chuti)
- 2 jarní cibulky
- 1 cibuli
- 1 zelenou papriku
- 1 malou červenou papriku
- 1 mrkev
- špetku soli
- špetku krupicového cukru
Krok 1
Kuřecí stehenní řízky nakrájíme přes vlákno na tenké nudličky. V uzavíratelné míse rozmícháme bílek, škrob a víno, poté přidáme maso, promícháme a necháme alespoň hodinu marinovat. Ale můžeme nechat naložené maso i přes noc v lednici.
Krok 2
V daším kroku si připravíme sladkokyselou omáčku. V menší misce smícháme drůbeží vývar, škrob, rajský protlak, sójovou omáčku, olivový olej, ocet a špetku soli. Všechny ingredience prošleháme metličkou, aby vznikla hladká emulze (viz ilustrační fotografie).
Krok 3
Tento pokrm je ideální připravovat v pánvi wok, proto si nejprve připravíme všechny ingredience tak, abychom je měli po ruce. Jarní cibulku opláchneme, jednu nakrájíme šikmo na dozdobení a odložíme stranou, druhou nasekáme na kolečka. Žlutou cibuli očistíme, překrojíme na čtvrtky a dál nakrájíme na plátky. Zázvor zbavíme slupky a nastrouháme nahrubo. Z mrkve a obou paprik vytvoříme úhledné tenké nudličky.
Krok 4
Ve woku rozpálíme souvislou vrstvu oleje, ale menší než při smažení. Vsypeme maso a opékáme ho, dokud nezesvětlá. Pak ho vyjmeme z pánve a částečně slijeme olej. Pánev wok vrátíme s trochou oleje zpět na plamen. Pak na ní opečeme obě cibule i zázvor, přisypeme sůl a cukr. Za stálého míchání postupně přidáváme zeleninu, od nejtvrdší po nejměkčí a opékáme, dokud zelenina není na skus křupavá.
Krok 5
Nakonec k zelenině vrátíme opečené maso a vlijeme připravenou sladkokyselou omáčku. Vaříme do zhoustnutí, trvá to asi tři minuty. Masovou směs rozdělíme na talíře, ozdobíme jarní cibulkou a podáváme s rýží nebo s nudlemi.