Jak připravit křupavý salát se slunečnicovými semínky | recept
Křupavý salát se slunečnicovými semínky | recept. S jarními měsíci přichází potřeba trochu odlehčit jídelníček a zařadit do něj více čerstvých potravin. Při jarní očistě organismu tak určitě nesmí chybět saláty. Aby se nám však rychle nepřejedly, je dobré při jejich přípravě trochu experimentovat a kombinovat netradiční chutě a přísady. V tomto receptu jsou hlavním oživením salátu slunečnicová semínka, která navíc opražíme, čímž získáme nový chuťový rozměr. V salátu dále figuruje červená cibule a třešňová rajčátka. Vyzkoušejte si připravit vynikající křupavý salát se slunečnicovými semínky.
Co je potřeba
6 velkých listů ledového salátu
1 menší červená cibule
6 třešňových rajčat
1 mrkev
1 malá červená paprika
1 malá zelená paprika
1 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citronu
1 lžíce balzamikového octa
1 lžíce hrubozrnné hořčice
sůl a pepř k podávání
6 lžic slunečnicových semínek
menší hrst ořechů dle vlastního výběru
pečivo k podávání
Krok 1
Nejprve si připravíme salát. Ideálně použijeme ledový salát, je křupavější a chuťově výraznější než hlávkový, ale pokud ledový zrovna nemáte doma, tak ho samozřejmě můžete za hlávkový zaměnit. Salát omyjeme a natrháme na drobné kusy.
Krok 2
Následně omyjeme rajčata a nakrájíme na čtvrtky, pokud máme větší rajčata, tak na menší kusy. Cibuli očistíme, překrojíme na půl a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Mrkev zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky, stejně jako obě druhy papriky.
Krok 3
V dalším kroku si rozehřejeme středně velkou pánev a nasucho opražíme všechna slunečnicová semínka. Pánev stáhneme z plamene a necháme semínka zchladnout.
Krok 4
V menší misce nebo v hrnečku si připravíme zálivku na salát. Z půlky citronu vymačkáme šťávu, nalijeme ji do hrnečku, přidáme hrubozrnnou hořčici, balzamikový ocet a olivový olej. Směs osolíme, opepříme a všechny ingredience krátce prošleháme metličkou.
Krok 5
Do hlubší mísy nasypeme všechnu zeleninu i ořechy (můžeme použít například vlašské nebo lískové) a většinu slunečnicových semínek, trochu si necháme stranou na ozdobu. Salát pak zakápneme zálivkou, promícháme, rozdělíme do misek a posypeme zbylými slunečnicovými semínky. Podáváme s pečivem nebo topinkami.