jaktak.cz

Jak uvařit pikantní vepřová játra se zeleninou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Pikantní vepřová játra se zeleninou | recept. Játra jsou bohatým zdrojem bílkovin, železa a vitaminů skupiny B. Traduje se, že konzumace jater je nezdravá, protože játra slouží v těle jako čistička a obsahují hodně škodlivých látek. Není to tak docela pravda, játra škodliviny neskladují, ale vylučují je z organismu ven. Játra mohou jíst dokonce i děti, konzumace se doporučuje od tří let. Játra obsahují tuky a cholesterol, pozor při jejich konzumaci si musejí dávat lidé s vysokým obsahem cholesterolu v krvi. Játra kupujeme vždy co nejčerstvější a urychleně je zpracujeme.

Co je potřeba

  • 500 g vepřových jater
  • 1 kávová lžička zázvoru
  • 2 kávové lžičky Solamylu
  • 1 menší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 malá zelená paprika
  • 1 malá žlutá paprika
  • 2 rajčata (i z konzervy)
  • cibulová nať na ozdobu
  • olej na smažení
  • sůl
  • chilli paprička
  • 3 polévkové lžíce pálivého kečupu

Krok 1

Játra nakrájíme na malé kousky. Pečlivě vykrajujeme blanky, jsou příliš tuhé a dovedou zkazit chuť k jídlu. Kousky obalíme v zázvoru a Solamylu.

Krok 2

Na rozpáleném oleji rychle opečeme játra ze všech stran, stačí 3 minuty. Čím déle se játra opékají nebo vaří, tím jsou tvrdší. Opečená játra přendáme na talíř a přikryjeme pokličkou. Játra dojdou a budou měkká a šťavnatá.

Krok 3

Cibuli, česnek a papriky pokrájíme na kousky. Papriku se snažíme krájet na stejně velké kousky jako játra. Následně na pánvi osmahneme česnek s cibulí do lehce žluté barvy.

Krok 4

K osmažené cibuli s česnekem přidáme papriku, rajčata, rozdrcenou chilli papričku, sůl a mícháme do změknutí zeleniny. Na závěr přidáme kečup a játra, promícháme a ihned podáváme.

Krok 5

Vhodná příloha je rýže. Pokrm na talíři dozdobíme natí jarní cibulky.

Někdy jsou rajčata a tím i výsledné jídlo příliš kyselé, zlepšíme to přidáním lžičky cukru.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-pikantni-veprova-jatra-se-zeleninou-recept.html