Jak uvařit pikantní vepřová játra se zeleninou | recept
Pikantní vepřová játra se zeleninou | recept. Játra jsou bohatým zdrojem bílkovin, železa a vitaminů skupiny B. Traduje se, že konzumace jater je nezdravá, protože játra slouží v těle jako čistička a obsahují hodně škodlivých látek. Není to tak docela pravda, játra škodliviny neskladují, ale vylučují je z organismu ven. Játra mohou jíst dokonce i děti, konzumace se doporučuje od tří let. Játra obsahují tuky a cholesterol, pozor při jejich konzumaci si musejí dávat lidé s vysokým obsahem cholesterolu v krvi. Játra kupujeme vždy co nejčerstvější a urychleně je zpracujeme.
Co je potřeba
- 500 g vepřových jater
- 1 kávová lžička zázvoru
- 2 kávové lžičky Solamylu
- 1 menší cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 malá zelená paprika
- 1 malá žlutá paprika
- 2 rajčata (i z konzervy)
- cibulová nať na ozdobu
- olej na smažení
- sůl
- chilli paprička
- 3 polévkové lžíce pálivého kečupu
Krok 1
Játra nakrájíme na malé kousky. Pečlivě vykrajujeme blanky, jsou příliš tuhé a dovedou zkazit chuť k jídlu. Kousky obalíme v zázvoru a Solamylu.
Krok 2
Na rozpáleném oleji rychle opečeme játra ze všech stran, stačí 3 minuty. Čím déle se játra opékají nebo vaří, tím jsou tvrdší. Opečená játra přendáme na talíř a přikryjeme pokličkou. Játra dojdou a budou měkká a šťavnatá.
Krok 3
Cibuli, česnek a papriky pokrájíme na kousky. Papriku se snažíme krájet na stejně velké kousky jako játra. Následně na pánvi osmahneme česnek s cibulí do lehce žluté barvy.
Krok 4
K osmažené cibuli s česnekem přidáme papriku, rajčata, rozdrcenou chilli papričku, sůl a mícháme do změknutí zeleniny. Na závěr přidáme kečup a játra, promícháme a ihned podáváme.
Krok 5
Vhodná příloha je rýže. Pokrm na talíři dozdobíme natí jarní cibulky.
Někdy jsou rajčata a tím i výsledné jídlo příliš kyselé, zlepšíme to přidáním lžičky cukru.