Jak připravit pomazánku z uzeného pstruha s ricottou | recept
Pomazánka z uzeného pstruha s ricottou | recept. Tuto pomazánku jsem jedla nedávno na návštěvě u známých. Pomazánka z uzeného pstruha je geniálně jednoduchá a přítom díky zajímavým ingrediencím svou chutí neotřelá. Na první pohled se může zdát, že jde o obyčejnou rybí pomazánku, ale opak je pravdou. Zásluhou nepříliš obvyklé kombinace uzeného pstruha a ricotty se fádní pomazánka změní v neobvyklé pohoštění na večírek nebo v lehkou večeři. Ricotta je syrovátkový sýr pocházející z Itálie, kde je oblíbený jak při přípravě slaných pokrmů, ale používá se i pro sladká jídla.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
150 g sýru typu ricotta
kus křenu (dle chuti, ale určitě ho z receptu nevynechávejte)
100 g uzeného pstružího masa
½ citronu
1 kus jarní cibulky
sůl
pepř
Krok 1
Pomazánku z uzeného pstruha je velice jednoduché připravit. Jako první si obereme maso z uzeného pstruha. Určitě ho nezaměňujte s jinou rybou, například uzená makrela naprosto změní vyznění celé pomazánky, je více tučná a má specifickou chuť. Pstruh je naopak méně tučný a jeho maso má jemnější chuť. Obrané maso vložíme do misky. Poté k němu přidáme ricottu a promícháme.
Krok 2
Citron omyjeme v teplé vodě, lehce ho poválíme, aby se šťáva lépe uvolnila, rozkrojíme ho na půl a z jedné půlky vymačkáme šťávu. Citronovou šťávu přilijeme do pomazánky, podle chuti přidáme trochu soli, pepře a důkladně zamícháme.
Krok 3
Křen oloupeme a nastrouháme najemno, pamatujte, že čerstvému křenu se jiné křenové výrobky nevyrovnají, proto ho nenahrazujte křeníkem. Pravou štiplavost dodá pomazánce opravdu jen čerstvě strouhaný křen. Ten pak nasypeme k ostatním ingrediencím do misky. Jarní cibulku očistíme, kus zelené části odkrojíme a odložíme stranou. Zbytek cibulky nakrájíme nadrobno a vmícháme do pomazánky.
Krok 4
Pomazánku můžeme před podáváním vychladit v ledničce. Nakonec ještě nakrájíme zbytek jarní cibulky na kolečka. Pomazánku mažeme na čerstvý chléb nebo pečivo a zdobíme jarní cibulkou.