Jak udělat fritátové kopřivové nudle do polévky | recept
Fritátové kopřivové nudle | recept. Kopřiva má široké využití v jarním jídelníčku. Je bohatá na minerální látky – vápník, hořčík, železo, fosfor. Kromě nich obsahuje ve 100 g čerstvých listů až 120 mg vitaminu C. Množství vitaminů se tepelnou úpravou snižuje, ale například stogramová porce kopřivového špenátu obsahuje až 65 mg vitaminu C, což je doporučená denní dávka. Mladé kopřivy jsou nejchutnější brzy na jaře, kdy jsou křehké a šťavnaté. Sbíráme jen vrcholky a jen tam, kde nerostou příliš bujně. Rostlina v sobě hromadí dusičnany. Kopřivové listy chutnají výborně v hovězím vývaru místo zelené petrželky. Následující recept poradí, jak udělat omeletové kopřivové nudle jako vložku do polévky.
Co je potřeba
- 2 celá vejce
- 2 polévkové lžíce mléka
- hrst kopřiv
- 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
- sůl
- tuk na smažení
Krok 1
Na vycházce si natrháme vrcholové výhonky mladých kopřiv. Kopřivy sbíráme na čistém místě, kde nehrozí znečištění od psů, aut nebo průmyslu. Doma kopřivy spaříme horkou vodou a posekáme na drobné kousky.
Krok 2
V misce rozšleháme dvě celá vejce s mlékem, špetkou soli a polohrubou moukou. Přidáme nasekané kopřivy a vyšleháme řidší těstíčko. .
Krok 3
V dalším kroku lehce potřeme pánev tukem, naběračkou vlijeme připravené těsto na nudle a rozetřeme jej do tenké vrstvy (viz ilustrační obrázek). .
Krok 4
Když těsto ztuhne, omeletu obrátíme a osmažíme i z druhé strany. Šetřete tukem, aby nebyly nudle příliš mastné. Nejlepší je používat nádobí s nepřilnavým povrchem, kde je potřeba jen velmi malého množství tuku nebo žádný.
Krok 5
Zhotovenou omeletu pokrájíme na proužky (nudle) a podáváme je jako vložku do polévek. Přeji dobrou chuť.