Jak uvařit čočkovo-pohankovou polévku | recept
Čočkovo-pohanková polévka | recept. S jarem často přichází i potřeba trochu odlehčit jídelníček a celkově očistit organismus. Jako skvělý životabudič a zároveň zdravé a syté jídlo může posloužit tato jednoduchá polévka z čočky a pohanky. Čočka obsahuje velice málo tuku, ale vedle toho naopak množství bílkovin, vitamínů a vlákniny, díky čemuž vyvolává rychle pocit sytosti, ale její konzumace se na vaší linii nepodepíše. Podobně je na tom i pohanka, je bohatá na zdraví prospěšné látky, využívá se pro posílení imunity i pro detoxikaci organismu, navíc je přirozeně bezlepková, proto je vhodná i pro celiaky a pomáhá v celé řadě dalších onemocnění. Kombinace čočky s pohankou je v tomto receptu trochu netypická, ale obě plodiny spolu skvěle ladí.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 jarní cibulku
- 1 větší mrkev
- 1 střední bramboru
- hrst čočky
- hrst pohankové lámanky
- zeleninový vývar (přibližně 300 ml)
- olej
Krok 1
Jako první si dáme namočit čočku, pokud se vám nechce čekat, nebo se vám prostě nedostává času, použijte červenou čočku, kterou není třeba namáčet. Pohanku je také možné dopředu namočit, ale v tomto receptu se pohanka i čočka vaří v jednom hrnci. Tudíž není nutné pohanku předem namáčet, protože se uvaří rychleji než čočka. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Pár koleček ze zelené části cibulky si schovejte na ozdobu. V hrnci rozpalte trochu rostlinného oleje a orestujte cibuli.
Krok 2
Mezitím si omyjte a ostrouhejte mrkev, bramboru také zbavte slupky. Obojí nakrájejte na malé kostičky. Nakrájenou bramboru s mrkví vsypte do hrnce k cibuli a vše společně ještě krátce osmahněte.
Krok 3
Čočku slijte a spolu s pohankou přidejte do hrnce k zelenině. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Polévku vařte přibližně 15 minut, dokud nebudou všechny ingredience měkké.
Krok 4
Nakonec polévku lehce promixujte ponorným mixérem, ale jen tak, aby se trochu zahustila, není nutné z ní dělat krém. Ozdobte zbylou jarní cibulkou a podávejte s pečivem. Dobrou chuť.