Jak na pomazánku z pohankových vloček | recept
Jak na pomazánku z pohankových vloček | recept. Pohanka – dříve jídlo chudých, ještě donedávna neprávem opomíjené, je dnes jedním z frekventovaných produktů zdravé výživy. Úžasná nenápadná obilovina, která obsahuje kromě vlákniny mnoho dalších cenných látek pro náš organismus, ukrývá v sobě také látku rutin, která mimo jiné prospívá žilám a cévám v našem těle. Jednou z variant pohankových produktů jsou pohankové vločky. Z nich připravíte pro vaši rodinu oběd, svačinu nebo večeři, dá se říct bez nadsázky, skutečně v momentě. Pohankové vločky si brzy oblíbíte pro nenáročnou a rychlou přípravu a netradiční skvělou chuť. Pro tentokrát si připravíme společně jemnou pomazánku z pohankových vloček.
Co je potřeba
130 g pohankových vloček
200 ml mléka (nebo vody)
sýr Lučina (2 lžíce zakysané smetany)
2 až 3 stroužky česneku
1 menší cibule
citronová šťáva
sůl, pepř
petrželka
olivový olej
Krok 1
Z pohankových vloček a mléka (případně vody pro ty, co nepoužívají mléko) připravíme hustou kaši. Velmi rychle a jednoduše – pohankové vločky nasypeme do vroucího mléka nebo vody, osolíme, zamícháme a necháme pod pokličkou asi 5 minut změknout. Poté odkryjeme a ponecháme vychladnout.
Krok 2
Nyní smícháme zchladlou pohankovou kaši s Lučinou (zakysanou smetanou, pokud chcete redukovat kalorie, tak s jogurtem), zakápneme citronovou šťávou, olivovým olejem, přidáme utřený česnek a nadrobno nakrájenou cibulku. Vše smícháme, dochutíme solí, pokud máte rádi jídlo ostřejší, tak nějakým kořením a pepřem, na závěr přidáme posekanou petrželku. Jemnou pomazánku z pohankových vloček mažeme na křupavé pečivo nebo chléb, můžeme doplnit zeleninou, okurkou, zeleným salátem nebo rajčaty.
Krok 3
Pohankové opojení
Z pohankových vloček si můžeme připravit také kaši na sladko, pohankové vločky jako müsli, slanou přílohu k masu, k dušené zelenině, různé pomazánky k pečivu, pohankové rizoto (připravuje se stejně, pouze místo rýže se použije pohanka), pohankové karbanátky, pohanku s houbami, výborná je pohanka s opečenou uzeninou. Opražené pohankové vločky na sucho nebo na másle mají skvělou chuť a jsou také vynikající přílohou. Jistě sami přijdete na jiné další varianty podle vašich vlastních nápadů a experimentů.