Jak udělat domácí arašídovou pomazánku | recept
Arašídová pomazánka | recept. Arašídová pomazánka neboli burákové máslo se k nám dostalo z USA, Američané jsou největšími konzumenty této pochoutky. U nás ji také přicházíme na chuť. Pomazánku si snadno vyrobíme doma, pomocí mixéru. Vzhledem k obsahu tuků v arašídech má pomazánka vysokou energetickou hodnotu. Obsahuje hořčík, fosfor, draslík, kyselinu listovou, vit. E a vit. sk. B. Pozor při její konzumaci si musejí dát alergici, arašídy jsou jedním z nejsilnějších alergenů.
Co je potřeba
- 300 g burských oříšků
- 2 polévkové lžíce arašídového oleje (nebo jiného s neutrální chutí)
- špetka soli
- na ochucení: například kakao, med, skořici, cukr...
Krok 1
Arašídy vyloupeme a odstraníme i jemné slupky. Na výrobu pomazánky používáme jen kvalitní buráky, ideálně co nejčerstvější. Místo zdlouhavého loupání lze použít koupené, již vyloupané oříšky bez přídavku soli.
Krok 2
Vyloupané buráky rozprostřeme rovnoměrně na plech a při teplotě 180 °C v troubě pražíme přibližně 10 minut. Nikam neodbíháme, buráky se snadno a velmi rychle spálí. Doba pečení je orientační, záleží na troubě. Jakmile začnou buráky vonět, ihned je vyndejte a zchlaďte.
Krok 3
Studené arašídy nahrubo rozsekáme ponorným mixérem ve vyšší nádobě. Chcete-li mít v pomazánce kousky ořechů, dejte si jich část stranou.
Krok 4
Zbylé nahrubo rozsekané oříšky přesypte do stolního mixéru, přidejte sůl, olej a mixujte. Zpočátku to půjde ztuha, opatrně odstraňujte ze stěn nádoby hmotu, která na nich ulpí. Občas robot vypněte a promíchejte buráky ode dna.
Krok 5
Po nějaké době mixování už bude hmota jemnější a nebude potřeba pastu promíchávat ručně, mixér už si s ní poradí sám. Ušleháme arašídové máslo dohladka.
Krok 6
Do tohoto polotovaru přidáme odložené kousky oříšků, promícháme a plníme do skleniček. Mažeme na chléb nebo tousty. Do rozmixovaného základu můžeme přidat i jiná dochucovadla podle své chuti, například cukr, skořici, kakao, máslo. Vznikne nám sladká pomazánka, která slouží i jako polotovar k výrobě krémů do zákusků a moučníků. Stačí ji utřít s kouskem másla dohladka.