Jak zdravěji sladit
Jak zdravěji sladit | tipy. Sladké máme rádi skoro všichni a i ten, kdo si zrovna nepotrpí na cukrovinky, potřebuje sladkou složku jídla – třeba v podobě chleba. Výživoví poradci doporučují denně sníst maximálně 50 g přidaného cukru, přičemž ani tak nezáleží na tom, jaký cukr to je. Problém je v množství. Hlavní zásady tedy jsou: co nejpřirozeněji a s mírou.
Krok 1
Rafinovanému řepnému či třtinovému cukru, fruktóze, fruktózo-glukózovému sirupu a umělým sladidlům. Rafinace zbavuje cukr cenných látek a nejen, že pak přijímáme jen prázdné kalorie, ale zaděláváme si také na spoustu zdravotních problémů.
Fruktóza neboli ovocný cukr se snadno přeměňuje na tuk a zatěžuje játra. Ovoce je však důležitou součástí našeho jídelníčku, proto pokud příjem ovoce nebude příliš převyšovat příjem zeleniny, je vše v pořádku. Fruktózo-glukózový sirup, který je hlavní ingrediencí např. i zdánlivě zdravých müsli tyčinek, obsahuje spoustu fruktózy. Populární agávový sirup se také z důvodu vysokého množství fruktózy nedoporučuje.
Krok 2
Nejlepším řešením je uspokojovat chuť na sladké přirozeně sladkými potravinami jako ovocem, zeleninou, obilninami, ořechy, skořicí, celozrnnou rýží či chlebem. Kdo je zvyklý na klasickou chuť cukru, nebude mu to pravděpodobně stačit, ale dobrá zpráva je, že chutě se mění. Chce to jen vytrvat a cukr postupně snižovat.
Krok 3
Rozmixované sušené ovoce – nejvhodnější jsou rozinky, brusinky, hrušky či datle, které na chvíli namočíme do vody nebo zalejeme vařící vodou, vodu dle potřeby necháme nebo slejeme a rozmixujeme na kaši. Protože je tato kaše mokřejší, je v receptech na pečené moučníky vhodné přidat více mouky.
Recept na datlové pyré, které si lze připravit do zásoby, naleznete zde: Jak udělat datlové pyré, zdravou náhradu cukru
Rozmixovaný přezrálý banán – banán báječně osladí a navíc nahradí vejce. Hodí se např. do muffinů či koktejlů a je i hlavní ingrediencí v receptu na banánový chlebíček, kde je sice cukr použit, ale stačí ho daleko méně.
Recept naleznete zde: Jak upéct banánový chlebíček bez vajec a mléka
Krok 4
V prodejnách zdravé výživy je k dostání mnoho druhů sirupů a sladů – rýžový, ječmenný, pšeničný, kukuřičný, javorový. Slady, např. Sladovit nebo Sladěnka, jsou obecně zdravější než sirupy, protože obsahují méně jednoduchých cukrů a naopak více živin, mají však nižší sladivost, výraznou chuť a jsou husté. Pokud se tedy rozhodnete nahradit cukr sladem, počítejte s jeho větším množstvím: místo jednoho hrnku cukru přibližně jeden a čtvrt hrnku sladu. Slad se hodí např. do perníku.
Ze sirupů je vhodnou alternativou sirup rýžový, který má příjemnou chuť a konzistenci řídšího medu. Jeden a půl hrnku sirupu nahradí jeden hrnek cukru v receptu.
Pro použití sladu nebo sirupu platí, že je třeba ubrat půl hrnku tekutiny z receptu, aby těsto nebylo příliš řídké, nebo pokud v receptu tekutina není, je nutné přidat asi 5 lžic mouky na jeden hrnek.
Tip: Enzymy obsažené v obilných sirupech mohou způsobit zřídnutí těsta. Tomu lze předejít jejich 2 min. povařením a zchlazením.
Krok 5
Moučníky lze osladit např. jablečnou šťávou.
Krok 6
Nejsou tak sypké jako světlejší cukry, zato obsahují zbytkovou melasu bohatou na minerální látky, např. železo, hořčík a vápník.
Krok 7
Je nejvhodnější alternativou ze třtinových cukrů, protože příliš nezvyšuje hladinu cukru v krvi a obsahuje velké množství živin.
Krok 8
Med je tradiční sladidlo obsahující spustu prospěšných látek, je však také kalorický, proto jej užívejte s mírou a spíše jako lék. O vhodnosti konkrétních sladidel právě pro Vás se poraďte se svým lékařem či výživovým poradcem.