Jak na přípravu bramborových šišek se strouhankou | recept
Bramborové šišky | recept. Bramborové šišky jsou jednoduché a levné jídlo, které vařívaly už naše babičky. Šišky, hovorově šlejšky, se dají navařit do zásoby a uchovávat v mrazničce pro pozdější použití. Mohou se podávat i jako příloha třeba ke špenátu. Pokud se do základního těsta nepřidá česnek, poslouží i jako polotovar pro šišky s cukrem a mletým mákem.
Co je potřeba
- 500 g den předem vařených brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 1 celé vejce
- 1 kávová lžička soli
- 4–5 stroužků česneku
- podle potřeby malé množství vody
- strouhanka
- máslo
Krok 1
Den předem uvaříme brambory ve slupce. Druhý den brambory oloupáme a na jemném struhadle rozstrouháme nebo je prolisujeme. Bramborové těsto se musí ihned po zhotovení vařit, jinak těsto zřídne a rozvaří se, proto si postavíme větší nádobu s vodou na sporák a vodu přivedeme k varu. Než dokončíme práci se šiškami, voda se akorát začne vařit.
Krok 2
V dalším kroku si na pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme strouhanku dozlatova. Osmaženou strouhanku odložíme stranou a přejdeme na přípravu bramborových šišek.
Krok 3
K bramborám přidáme polohrubou mouku, sůl, vejce a prolisovaný česnek. Suroviny rukama zpracujeme v těsto. Jestliže je hmota příliš hustá a nechce se spojit, přidáme trochu vody. Těsto si rozdělíme na několik částí a z každého dílu ručně vyválíme dlouhý váleček. Ten rozkrájíme na dílky a každý kousek ještě rukou přejedeme, aby byly šišky podlouhlé (viz ilustrační obrázek).
Krok 4
Šišky vhazujeme do vroucí vody, pracujeme rychle, aby se stejnoměrně uvařily. Hrnec přiklopíme poklicí a až voda začne opět vřít, ztlumíme teplotu. Hotové uvařené šišky vyplavou na povrch. Vybíráme je děrovanou naběračkou nebo opatrně scedíme. Ihned po uvaření jsou velmi měkké a snadno se lámou.
Krok 5
Okapané šišky vložíme na pánev se strouhankou, promícháme a v troubě je lehce zapečeme. Dají se podávat i bez zapékání, mně osobně chutnají víc. Zapečená strouhanka je křupavá. Šišky podáváme s podmáslím, kefírem nebo kyškou.