Jak připravit zelný salát s pomerančem | recept
Jak připravit zelný salát s pomerančem | recept. Zelí je v našich končinách tradiční zeleninou. Naši předci jej nakládali na zimu a díky tomu měli i v těchto chladných měsících přísun vitamínu C, který je v zelí hojně zastoupen. V dnešní době sice není třeba dělat zásoby na zimní část roku, ale přesto je dobré občas některé z těchto stravovacích tradic oprášit. Zelí lze konzumovat v mnoha různých podobách. V syrovém stavu je vhodné ho použít jako hlavní složku salátů. V tomto receptu je zelí doplněno (sice netradičním) pomerančem, dále mrkví a červenou cibulí. Ty salátu dodávají specifickou chuť, a díky barevnému kontrastu plní i estetickou funkci.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- půlka menší hlávky zelí (ideálně bílého, ale lze použít i červené)
- 1 pomeranč
- 1 mrkev
- 1 malá červená cibule
Na zálivku si připravte:
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- půl lžíce balzamikového octa
- šťáva z půlky citronu
- sůl a pepř
Krok 1
Nejprve si připravíme zelí. Zelí překrojíme na čtvrtiny a nakrouháme ho na co nejjemnější proužky, pokud máte kruhadlo, tak zelí zpracujte na něm. Poté ho vhodíme do větší a hlubší mísy.
Krok 2
Mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme ji k zelí. Cibuli zbavíme slupky a nakrájíme na tenké proužky, aby salát jemně dochutily a příliš nekřupaly. Poté cibuli také nasypeme k ostatní zelenině.
Krok 3
Nakonec oloupeme pomeranč, překrojíme ho na čtvrtiny a pak krájíme na slabé plátky. Takto připravený pomeranč přidáme do mísy a všechnu zeleninu společně s pomerančem důkladně promícháme.
Krok 4
Následně si přichystáme zálivku. Půlku citronu opláchneme a vylisujeme z něj všechnu šťávu. V menší misce pomocí metličky prošleháme med s olivovým olejem, balzamikovým octem a nakonec přilijeme ještě citronovou šťávu. Šleháme, dokud se všechny ingredience nespojí v hladkou emulzi. Pokud máte raději kyselejší zálivku, tak upravte množství octa.
Krok 5
Zálivkou přelijeme salát, osolíme a opepříme, promícháme ho a vložíme do lednice, aby se před podáváním vychladil. V chladu vám tento salát vydrží až tři dny. Salát je vhodný jako příloha k pečenému masu, doplněný pečivem poslouží i jako lehký oběd.