Jak připravit čokoládové lanýže | recept
Čokoládové lanýže | recept. Kdo by neměl rád čokoládu, jednu ze základních chutí Vánoc. Bez ní by se žádné svátky neobešly. Čokoládové lanýže jsou vlastně domácími pralinkami, které se krásně rozplývají na jazyku. Pokud si pohrajeme s rozličnými druhy posypek, pak můžeme vytvořit různé druhy lanýžů, které budou efektní i vizuálně. V tomto receptu je použita kombinace bílé čokolády a kakaa, ale stejně dobře poslouží i různobarevná čokoládová rýže, kokos či jemně mleté ořechy. Čokoládové lanýže jsou vděčné nejen kvůli tomu, že chutnají každému, ale i proto, že vám jejich příprava nezabere příliš času, který je před Vánocemi tak drahocenný.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 150 g hořké čokolády
- 120 g másla
- 60 ml smetany na vaření
- bílá čokoláda a kakao na dozdobení
Krok 1
Smetanu na vaření nalijeme do menšího hrnce a ve vodní lázni pomalu přivedeme k varu. Můžeme použít i smetanu ke šlehání, ale osobně mi připadá lepší smetana na vaření, má menší obsah tuku a poslouží úplně stejně.
Krok 2
Jakmile se smetana začne vařit, stáhneme ji z plamene. Čokoládu nalámeme na kostičky a vhodíme do horké smetany a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak směs necháme vychladnout.
Krok 3
Máslo jsme si nechali rozměknout a nyní ho, zatímco nám rozpuštěná čokoláda chladne, vyšleháme ručním šlehačem do hladké konzistence. Poté k máslu postupně zašleháváme čokoládu se smetanou. Následně mísu s čokoládovou směsí vložíme do lednice a necháme trochu ztuhnout.
Krok 4
Jakmile je směs ztuhlá, rychle pomocí lžiček tvarujeme lanýže, ty pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pokud nám směs taje, na chvíli ji opět vrátíme do lednice a necháme je tuhnout přibližně dvě hodiny.
Krok 5
Několik kostiček bílé čokolády nastrouháme do menší misky na hrubém struhadle, do podobné misky nasypeme trochu kakaa. Lanýže jeden po druhém obalujeme napůl v čokoládě a napůl v kakau. Lanýže vložíme do cukrářských košíčků a skladujeme je v chladu.