Jak připravit nepečené banánové kuličky | recept
Nepečené banánové kuličky | recept. Nepečené cukroví je (jistě nejen) v naší rodině velice oblíbené. Vždy převažovala tradiční vosí hnízda, která každý zná, ale i přesto, že jsem je připravovala z dvojnásobné várky, stejně ihned zmizely. Proto jsem postupně rozšířila repertoár o další nepečené lahůdky, jednou z nich jsou i banánové kuličky, o něž se chci s vámi podělit. Jde o velice nenáročné cukroví, které zvládnete vyrobit během chvíle, a tudíž ho stihnete i v posledních a nejhektičtějších chvílích těsně před Vánoci. Do jeho přípravy pak můžete zapojit i děti, které bude motání kuliček dozajista bavit. Navíc budou hrdé, že pomáhaly. V tom případě vynechte z receptu rum nebo použijte pouze rumovou esenci.
Co je potřeba
- 3 zralé banány
- 200 g dětských piškotů
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 50 g mletých ořechů (ideálně mandle nebo lískové ořechy)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce rumu
- přibližně 40 g hořké čokolády na obalení kuliček
Krok 1
Nejprve si oloupeme banány, musí být krásně žluté, tedy akorát tak zralé. Zelenější banány by padaly na jazyk a příliš zralé by zase způsobily, že by dříve kuličky zhnědly. Banány nakrájíme do středně velké misky a rozmačkáme je na kaši.
Krok 2
Dětské piškoty vložíme do mikrotenového sáčku a pomocí válečku je rozdrtíme na drobečky. Popřípadě je můžeme namlít. Piškotovou drť smícháme s banány a osladíme je medem.
Krok 3
Z citronu vymačkáme do banánové směsi trochu šťávy, přibližně jednu lžičku. Ke směsi přisypeme mleté ořechy, přilijeme rum a důkladně vše promícháme tak, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Asi 40 g hořké čokolády nastrouháme na struhadle na jemno.
Krok 4
Nakonec z připravené banánové směsi pak tvarujeme rukama kuličky. Ty obalíme ve strouhané čokoládě a vkládáme do cukrářských košíčků. Banánové kuličky uchováváme v chladu. Přeji dobrou chuť.
Banánové kuličky můžete připravit i s rozinkami nebo brusinkami, ideálně naloženými v alkoholu. Případně je lze obalit i v jiné čokoládě, čokoládové rýži nebo použít kokos. Osobně mi však přijde kombinace s tmavou čokoládou nejlepší, nejen kvůli chuti ale i kvůli barevnému kontrastu.