Jak připravit (nejenom) vánoční punč | 4 recepty
Punč | recepty. Punč je oblíbený nápoj chladných dnů. Setkáme se s ním v období Vánoc na předvánočních trzích, prodává se v obchodech a mnozí si ho vaří sami doma. Punč je alkoholický nebo nealkoholický nápoj s přídavkem ovocné šťávy či ovoce. Do Evropy se dostal přes Anglii z Indie. Slovo punč pochází z hindštiny z výrazu pro číslovku pět, protože se původně připravoval z pěti surovin – alkoholu, cukru, vody, citronu a čaje nebo koření. Dnešní recepty už nedodržují pravidlo pěti a používají například rum. Nabízím několik osvědčených receptů na vynikající punč, určitě si vyberete.
Co je potřeba
Potřebné suroviny jsou uvedeny u jednotlivých receptů
Krok 1
Jablečný punč
Potřebné suroviny: 2 jablka, 2 citrony, 7,5 dl čaje z jablečných slupek, 5 dl jablečné šťávy, 1 l jablkovice, badyán (není nutný)
Ve vhodné nádobě povaříme jablečnou šťávu s čajem z jablečných slupek, pokrájenými jablky a citronem. Po 5 minutách přidáme jablkovici a promícháme. Hotový punč podle chuti osladíme. Pro výraznou vůni můžeme přidat hvězdičku badyánu.
Krok 2
Punč z červeného vína
Potřebné suroviny: 5 dl červeného vína, kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 3 lžíce krystalového cukru, 2 pomeranče, 1 citron, 2 dl rumu
Víno svaříme se skořicí, hřebíčkem, cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou. Přidáme šťávu z citrusů a rum, vše důkladně promícháme a zcedíme. Punč podáváme teplý, ozdobený plátky citronu nebo pomeranče.
Krok 3
Staroanglický vánoční punč
Potřebné suroviny: 2 citrony, 300 g moučkového cukru, 1 l vody, 1/2 muškátového oříšku, 5 dl rumu, 2,5 dl koňaku
Kůru z citronů ostrouháme, přidáme cukr, vymačkanou citronovou šťávu a všechno přelijeme vroucí vodou. Přidáme jemně strouhaný muškátový oříšek a necháme 5 minut louhovat. Poté scedíme přes plátno nebo husté síto, promícháme s rumem a koňakem, přihřejeme a horké podáváme.
Krok 4
Chalupářský punč
Potřebné suroviny: 4 dl vody, 4 dl vinného světlého punče, šťáva z 1/2 citronu, kůra z 1/2 citronu
Vodu uvedeme do varu, přidáme citronovou šťávu, vinný světlý punč a odstavíme. Přidáme citronovou kůru nakrájenou na tenké spirálky. Nápoj podáváme horký.
Citrusové plody, pokud používáme kůru, musí být bio nebo chemicky neošetřené.