Jak si naložit hermelín a špekáčky | recept
Naložené špekáčky ─ utopenci | recept patří ke specialitám, které dostanete téměř v každé české venkovské hospodě. V mnoha domácnostech se utopenci připravují na různé oslavy, jako malá chuťovka. Aby se pochoutka povedla, nesmí se šetřit na kvalitě hlavní suroviny, špekáčků. Dejte pozor, ať koupíte opravdu tradiční špekáčky a ne náhražky, kterých jsou obchody plné. Druhý recept na naložený sýr hermelín, je také klasika. V obchodech je drahý a je lepší naložit si ho doma podle svých chuťových preferencí. Nakládat se mohou i jiné druhy sýrů, doporučuji balkánský.
Co je potřeba
Na naložený hermelín:
- 4 hermelíny
- 8 stroužků česneku
- 15 kuliček jalovce
- špetka mletého pepře
- 1 kávová lžička tymiánu
- 1 kávová lžička rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- feferonky
- slunečnicový olej
Na utopence ─ dávka na láhev o objemu 4 l:
- 2 kg špekáčků
- plnotučná hořčice
- pálivá paprika
- mletý pepř
- cibule
Nálev:
- 1/2 l 8% octa
- 1/2 l vody
- balíček Deka
- 6 kuliček nového koření
- 2 kuličky celého pepře
- 6 bobkových listů
- špetka zázvoru
- špetka tymiánu
Krok 1
Naložený hermelín: hermelín podélně rozpůlíme a jednu polovinu poklademe česnekem nakrájeným na tenké plátky. Druhou polovinu sýra posypeme jalovcem rozdrceným v hmoždíři, pepřem a jemně pokrájenými čerstvými bylinkami. Nemáme-li možnost sehnat čerstvé bylinky, použijeme sušené.
Krok 2
Okořeněné plátky hermelínu naskládáme do sklenice, přidáme bobkové listy, feferonky a zalijeme slunečnicovým olejem. Slunečnicový olej je nejvhodnější, má jemnou neutrální chuť. Při použití olivového oleje musíte počítat s výraznější a specifickou chutí tohoto oleje. Nádobu volíme velkou tak, aby se tam sýr vešel těsně, abychom nemuseli zalévat příliš velkým množstvím oleje. Za pět dní můžete konzumovat.
Krok 3
Utopenci: Na utopence si nejprve svaříme nálev. Všechny potřebné suroviny spolu 10 minut povaříme. Nálev necháme vystydnout a připravíme si uzeninu.
Krok 4
Špekáčky podélně nakrájíme a do zářezů nasypeme mletou papriku, pepř a vložíme proužek cibule. Místo mleté papriky můžeme použít nakrájený paprikový lusk. Povrch špekáčků potřeme hořčicí a do sklenice klademe střídavě vrstvu cibule pokrájené na kolečka a vrstvu uzeniny. Cibulí nešetříme. Zdobíme paprikou, pórkem a bobkovým listem. Poslední vrstva v láhvi by měla být cibulová. Zalijeme vlažným nálevem a necháme v chladu a temnu rozležet 10 dní.
Špekáčky se mohou nakládat i do pivního láku. Místo cibule je dobré také kysané zelí. Hermelín se může potírat pálivou paprikovou pastou a naložit do směsi kečupu a oleje. Nebojte se experimentovat s kořením.