Jak poznat nejznámější ryzce | recept na nakládané ryzce
Ryzec je houba známá již od starověku. Najdete ji vyobrazenou na freskách v Pompejích a o ryzci se zmiňuje již Plinius starší ve svém díle Naturalis historia. Rod ryzců čítá přibližně 80 druhů a jsou mezi nimi jedlé, nejedlé i jedovaté druhy. Ryzce žijí v symbióze (úzkém životním společenství) se stromy nebo keři. Mají křehkou dužninu a lámavé lupeny, které při poranění roní mléko. Odborníci se domnívají, že je to forma sebeobrany, zaschlé mléko vytvoří ochranný povlak kolem poranění a tím zabrání kontaminaci bakteriemi a plísněmi. V našem článku se seznámíte se 3 nejznámějšími ryzci, které si snadno zapamatujete a naučíte se je znát. Na závěr poradíme, jak houbu připravit.
Houby se staly nezbytnou součástí lidské stravy a využívány jsou i v medicíně. Jedlé houby jsou zdrojem bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vlákniny, minerálů a vitaminů (zejména B). Mají nízkou energetickou hodnotu, ale také jednu nevýhodu – jsou těžce stravitelné a některým lidem může konzumace hub přivodit nepříjemné zdravotní potíže. Proto se houby nemají konzumovat na noc. Jak houby připravit, aby byly stravitelnější se dočtete v tomto článku.
Houby jsou považovány za funkční potravinu díky jejich příznivým účinkům na lidské zdraví. Ryzce, stejně jako hlíva ústřičná, obsahují látku gluten příznivě působící na imunitní systém. Výzkumy prokázaly, že ryzec pravý obsahuje látky působící jako antioxidanty, jiné vykazují protinádorovou aktivitu, a další jsou účinné proti bakteriím, plísním a virům. Ryzec pravý neakumuluje těžké kovy ve vysokých dávkách nebezpečných člověku. Z jeho plodnic vědci vyvinuli antibiotikum, které pomáhá při léčbě tuberkulózy.
Ryzce se také kdysi využívaly v lidovém léčitelství.
Tento ryzec, jak jeho název napovídá, roste hojně v mladších porostech smrků od srpna do konce října. Klobouk je mírně prohloubený, okraj zůstává dlouho podvinutý. Má oranžovou barvu a zelené pásování. Lupeny jsou oranžové, pomačkáním nejprve oranžově zčervenají a pak zezelenají. Třeň je krátký, válcovitý, dutý, často pokrytý oranžovými skvrnkami. Celá plodnice roní oranžové mléko, které po chvíli změní barvu na nazelenalou.
Roste od konce července do října ve vlhčích listnatých i jehličnatých lesích pod borovicí, habrem, bukem, dubem. Je to masitá houba ronící bílé mléko, které zasycháním hnědne. Klobouk i třeň mají stejnou barvu ─ oranžovou až rezavěhnědou. Klobouk je vmáčklý a jeho barva do středu tmavne. Třeň je plný, válcovitý, lehce ojíněný. Lupeny jsou i ve stáří bledé až okrové. Ve stáří plodnice a hlavně její mléko nepříjemně slanečkově páchne. Syrovinku někteří jedí i syrovou. Nejchutnější je osolená a okmínovaná, opečená na tuku.
Najdeme ho převážně pod borovicemi od srpna do října. Má vynikající chuť a patří k nejcennějším jedlým houbám. Při poranění z něj prýští oranžové mléko. Klobouk je pásovaný, zbarvený v oranžových odstínech, v mládí podvinutý, v dospělosti nálevkovitý. Za vlhka je slizký. Lupeny jsou husté, sbíhavé na třeň, zbarvené jako klobouk a křehké. Třeň je krátký, křehký, válcovitý, dutý, barvy klobouku. Plodnice příjemně voní a má masitou dužninu.
Ryzec pravý popsal v roce 1753 švédský přírodovědec Carl Linné pod názvem Agaricus deliciosus. Současný vědecký název pochází od britského mykologa Samuela Fredericka Graye z roku 1821.
Co budete potřebovat:
- ryzce
- nálev
- mrkev
- celer
- květák
- červená paprika
Ingredience na přípravu nálevu:
- 1l vody
- 1/4l octa
- 60g soli
- 200g cukru
- 1─2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření a 5 kuliček pepře
- 2 hřebíčky
- 1 kávová lžička hořčičného semínka
Pracovní postup:
Všechny suroviny potřebné na nálev krátce svaříme a necháme vychladnout. Očištěné a pokrájené, krátce povařené (5 minut) ryzce naskládáme do sklenic spolu s mrkví, celerem, květákem a paprikou. Zalijeme studeným nálevem a sterilujeme 20 minut při 80 °C.
Jak připravit vepřové plátky na ryzcích | recept. Maso dušené na houbách není žádná novinka. Většinou se vezmou houby, které zrovna rostou a na druhu nezáleží. Zkuste si jednou, pokud se vám podaří najít ryzce, uvařit maso s touto výbornou a ceněnou houbou.
Kuře na smetaně s houbovými škvarky a americkými brambory | recept. Tento pokrm patří k těm jednoduchým, připravovaným za použití minimálního počtu kuchyňského nádobí. Maso i brambory se pečou odděleně, ale společně v troubě.
Jak připravit kuřecí prsa s ryzci a smetanou | recept. Jídlo s minimem práce a surovin, přesto s výbornou kořeněnou chutí.
Plodnice mají velmi křehké lupeny a chvilku po poranění oranžově zbarvené mléko zezelená. Není to na závadu ani to neovlivní chuť houby, ale nevypadá to příliš esteticky. Proto doporučuji jednotlivé vrstvy ryzců prokládat papírem na pečení. Lze také klobouky balit po jednom do ubrousku.
Po konzumaci pokrmu z ryzců s oranžově zbarveným mlékem ledviny vyloučí barvivo, proto se neděste při návštěvě toalety červeně zbarvené moči.