Jak uvařit lilkové špagety | recept
Jak uvařit lilkové špagety | recept. Snad každý má rád špagety, ať už jim říkáme boloňské nebo jinak, asi všichni se shodneme, že základem je vždy rajčatová omáčka. Avšak pokud od Vás rodina vyžaduje tento pokrm prakticky každý týden, určitě si často lámete hlavu, jak tyto špagety převléci do nového hávu. Recept na lilkové špagety je nenáročný, zvládne ho i úplný začátečník a přitom má efektní výsledek, který potěší i zaryté masové jedlíky.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 4 porce:
2 menší lilky
2 středně velké cibule
4 stroužky česneku
1 passata
1 menší cuketa
1 bílá paprika
řepkový olej
hrst čerstvého oregana (nebo 3 lžičky sušeného)
hrst čerstvé bazalky (nebo 3 lžičky sušené)
pepř a sůl na dochucení
sýr k podávání (nejlépe parmazán)
400 g špaget
Krok 1
Nejprve si musíme připravit lilky. Omyté je nakrájíme na kolečka, rozprostřeme po větším talíři a jedno po druhém z obou stran osolíme. Lilky necháme vypotit, poté je lehce osušíme, aby nám neprskaly na pánvi.
Krok 2
Ve větší pánvi rozehřejeme trochu oleje. Pokládáme jednotlivé plátky lilku a opékáme je dozlatova z obou stran. Poté je odložíme na talíř a necháme zchladnout. Avšak nepřehánějte to s přiléváním oleje, lilek má velkou absorpční schopnost a výsledný pokrm by pak byl příliš mastný. Olej tedy průběžně přiléváme pouze, aby se nám lilky nepřipalovaly.
Krok 3
Cibuli očistíme a nakrájíme na malé kousky. Na pánev nalijeme pár kapek oleje a rozpálíme ho, poté na něj vhodíme cibuli. K ní přidáme prolisovaný česnek. Mezitím oloupeme cuketu a spolu s paprikou nakrájíme nadrobno. Když cibule zesklovatí, přisypeme zbylou zeleninu a necháme ji asi 5 minut opékat.
Krok 4
Připravená kolečka lilku nakrájíme také na drobné kousky, a když je zelenina skoro hotová, přisypeme je na pánev. Potom přilijeme passatu a necháme chvilku povařit, aby omáčka lehce zhoustla, pokud naopak zhoustne moc, lehce ji naředíme vodou (místo passaty můžeme použít i konzervu nakládaných rajčat). Čerstvé bylinky nasekáme a vhodíme do pánve. (stranou si můžeme nechat několik lístků bazalky na ozdobu). Omáčku dosolíme a opepříme podle chuti. Hotovou omáčku nalijeme na připravená hnízda z uvařených těstovin, posypeme parmazánem (případně po česku eidamem) a dozdobíme bazalkou. Dobrou chuť!