Jak připravit domácí zázvorovo-mátovou limonádu s citronem | recept
Domácí limonády skvěle uplatníte při zahradní party, grilování i jen tak na osvěžení v letních dnech. Nejlépe limonády chutnají z domácích surovin. V mém receptu využijete úrodu máty, která nápoj nejen příjemně ovoní, ale dodává mu i lahodnou a svěží chuť. Máta se pak skvěle doplňuje se zázvorem, který je štiplavý a dodá limonádě zajímavou barvu. Tu správnou kyselost pak dodává citron, který je neodmyslitelnou součástí každého letního nápoje.
V článku najdete další tipy a recepty na zpracování máty i návod, jak mátu pěstovat.
Co je potřeba
- 30 g zázvoru
- 1,5 ks citronu
- 30 lístků máty
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1,5 l vody
Krok 1
Připravíme si všechny suroviny. Zázvor zbavíme tvrdé slupky, omyjeme ho a nastrouháme ho nejlépe na jemném struhadle. Zázvor je výborný při nachlazení, které je i přes letní teplé počasí poměrně obvyklou záležitostí. Zvláště v době, kdy jsou největší horka. Vzhledem ke klimatizovaným pracovištím, obchodům a spoustě dalším prostorám se neustále vystavujeme teplotním šokům, které mohou vést k rýmě a kašli. Zázvor je prevencí proti těmto nemocem. Nastrouhaný zázvor si nasypeme do velkého džbánu.
Krok 2
Poté si přichystáme mátu, nejlépe čerstvě utrženou, pokud jí však kupujete, dbejte na to, aby lístky měla pevné. Lístky natrhejte z rostlinky těsně před přípravou limonády, abyste předešli tomu, že zavadnou. Lístky omyjeme, natrháme nebo nařežeme nadrobno. Mátu vhodíme do džbánu k zázvoru.
Krok 3
Citron poválíme po lince a lehce ho tiskneme, lépe se nám z něj uvolní šťáva. Poté vymačkáme citron pomocí lisu a šťávu přilijeme k ostatním surovinám, přidáme i dužinu zbylou na lisu. Nakonec přisypeme 3 lžíce třtinového cukru (doporučuji množství upravit podle individuální chuti vaší nebo vašich strávníků).
Krok 4
Všechno zalijeme vodou a necháme louhovat. Pokud nám to velikost nádoby dovolí, dáme chladit limonádu do lednice. Lepšího výsledku dosáhnete, když necháte limonádu alespoň hodinu louhovat. Všechny chutě budou výraznější a lépe se spojí. Případně můžete podávat s ledem. Pokud limonádu budete upíjet průběžně, musíte počítat s tím, že čím méně tekutiny nám ve džbánu zbývá, tím intenzivnější bude chuť a to především u zázvoru, který je pak hodně štiplavý. Limonádu podáváme s ledem, případně naléváme přes sítko, aby nám při pití neplavaly kousky máty a zázvoru ve sklenici.
Krok 5
Mátu si můžete snadno vypěstovat na zahrádce i v truhlíku na balkoně. Jak pěstovat mátu si můžete přečíst v našem článku https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-matu-peprnou-rady.html
Jak mátu využít dalšími způsoby si můžete přečíst zde: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-matu-peprnou-rady-tipy.html
A ještě jeden zajímavý článek klikněte: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-matu-prakticke-rady.html
Mátový sirup vhodný do koktejlů nebo džinu, který využijete mimo sezonu
220 g čerstvé máty, 500 ml vody, 1 kg cukru
Vše povařte mírným varem 15 minut. Zakryté nechte vychladnout a druhý den přeceďte a stočte do lahví. Zmrazte v tvořítkách na led.
Mátový digestiv k užívání po jídle
50 g čerstvé máty, 500 ml vody, 300 g cukru, 1 l vodky
Listy zalijte vodkou a nechte dva dny stát. Všechny listy musí být potopené! Svařte vodu s cukrem, cukr se musí zcela rozpustit. Nechte důkladně vychladnout. Sceďte listy (zkompostujte) a vodku smíchejte s cukerným roztokem. Přelijte do lahví a v temnu nechte 3 měsíce zrát.