Jak připravit lehký salát z bulguru | recept
Lehký salát z bulguru | recept. Nabízím recept na salát z bulguru, který přijde vhod jako lehký oběd nebo večeře v parných letních dnech. Bulgur se vyrábí z nalámaných zrn tvrdých odrůd pšenice. Je větší a chutnější než známější kuskus. Má oříškovou chuť. V české kuchyni se dá použít všude tam, kde rýže nebo kroupy. Je lehce stravitelný, díky vláknině podporuje činnost střev. Obsahuje vitamin A, fosfor, železo, hořčík a minimum tuků. Jeho příprava je snadná, dá se koupit i předvařený.
Co je potřeba
- bulgur
- tuňák ve vlastní šťávě
- cherry rajčata
- zelená paprika
- cibule
- hlávkový nebo ledový salát
- olivový olej
- balsamicový ocet
- sůl
- kopr, bazalka nebo cibulová nať
Krok 1
Nejprve si uvaříme bulgur. Do hrnce dáme vařit vodu podle množství bulguru. Pravidlo pro přípravu této obiloviny je, že na 1 díl bulguru dáme vařit 2 díly vody. Vroucí vodu osolíme a vsypeme bulgur. Vodu solíme až dosáhne bodu varu, protože osolená voda přichází do varu déle než neosolená. Po 12 až 15 minutách je uvařeno, scedíme a propláchneme studenou vodou.
Krok 2
Konzervovaného tuňáka necháme okapat na sítu. Pokud použijeme tuňáka v oleji, můžeme použít i olej, který konzerva obsahuje. Pak již olej nepřidáváme. Já osobně doporučuji olej obětovat a přecedit, protože jinak celý salát bude chutnat po rybě, nevychutnáte si chuť jednotlivých surovin. Ale je to věc chuti.
Krok 3
Zeleninu omyjeme a očistíme. Rajčata překrájíme na poloviny, doporučuji půlit plody příčně, aby nám nevyteklo tolik šťávy. Cibuli pokrájíme co nejjemněji a papriku nakrájíme na kostičky. Salátové listy natrháme rukou na malé kousky. Bylinku si zvolíme podle chuti. Výborný je kopr, ale ne každý ho snáší, doporučuji bazalku, výborně se doplňuje s rybím masem a rajčaty.
Krok 4
Salát promícháme, ochutíme olejem a octem a podle chuti dosolíme. Olej je nejlepší olivový, chybu neuděláte ani slunečnicovým. Ocet je vhodný balsamicový, jablečný nebo vinný. Klasický lihový má příliš ostrou chuť.
Krok 5
Hotový salát dáme vychladit a servírujeme na listu salátu, posypaný bylinkou. Podáváme bez přílohy.
Tuňáka je možné zaměnit za krůtí, kuřecí nebo vepřovou šunku.