Jak připravit sýrové karbanátky | recept
Sýrové karbanátky | recept. Karbanátky na všechny způsoby jsou stálicí české kuchyně. Karbanátky jsou oblíbené především pro svou rychlou přípravu a rozmanitou chuť. Základní složkou klasického karbanátku je mleté maso, nemusí tomu tak vždy být. V mém receptu je mleté maso zcela vynecháno, jedná se o bezmasou variantu karbanátků. Díky kombinaci ovesných vloček a kukuřičných lupínků přichystáte křupavou pochoutku. Jak připravit bezmasé sýrové karbanátky vám poradí můj recept.
Co je potřeba
Ingredience pro přípravu karbanátků (cca 8 kusů)
- 140 g eidamu
- 6 lžic ovesných vloček
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 100 g kukuřičných lupínků (rozmixovaných nebo nadrcených)
- řepkový olej na smažení
Krok 1
Sýrové karbanátky jsou oblíbeným jídlem dětí a vegetariánů. Sýrové karbanátky jsou jednoduché jídlo, které připravíte během pár minut. V předstihu musíte přichystat pouze ovesné vločky, které je třeba cca 30 minut před vařením namočit do mléka. Ovesné vločky během chvíle nabobtnají a suroviny na karbanátky se pak lépe spojí.
Krok 2
Zatímco nám nabobtnávají vločky, připravíme si sýr. Na jemném struhadle nastrouháme eidam a vmícháme ho k vločkám. Rozklepneme vajíčko a přidáme ho k sýrové směsi. Tu pak osolíme a okořeníme. Všechno řádně promícháme.
Krok 3
Z připravené sýrové směsi začneme mírně navlhčenýma rukama vytvářet menší bochánky, které pak v dlani trochu zploštíme. Na pánev si nalijeme olej a necháme ho rozpálit. Nejlepší je použít řepkový olej, protože se při vysokých teplotách, kterých při smažení dosahujeme, nepřepaluje oproti např. slunečnicovému.
Krok 4
Připravené karbanátky obalíme z obou stran v rozmixovaných kukuřičných lupíncích, lehce je tam přimáčkneme. Po obalení karbanátků je vložíme do pánve. Smažíme dozlatova. Hotové karbanátky necháme rychle okapat na papírové utěrce. Sýrové karbanátky podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými bramborami. Přeji dobrou chuť!