Jak upéct lžícový koláč | recept
Ovocný koláč | rychlý recept. Nabízím recept na rychlý ovocný koláč na plech. Potřebné suroviny odměřujeme polévkovou lžící. Je jedno, jestli lžíce bude vrchem nebo rovná, důležitý je poměr surovin (buď všechny vrchem, nebo všechny rovné). Koláč poklademe ovocem podle sezony, můžeme použít i kompotované ovoce. Recept je velmi snadný a koláč je brzy hotový, recept se bude hodit pro nečekanou návštěvu. Množství surovin si upravujeme podle velikosti plechu. Rozpis je na malý plech nebo nižší koláč na velkém plechu. Fotografie jsou z pečení dvojité dávky.
Co je potřeba
- 13 lžic hrubé mouky
- 8 lžic krystalového cukru
- 13 lžic vlažného mléka
- 10 lžic tuku (olej, rozpuštěné máslo nebo Hera)
- 2 celá vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- ovoce nebo kompot
- máslo, cukr, mouka na drobenku
Krok 1
Jako první si připravíme posyp – drobenku. Děláme ji z másla, které necháme rozpustit a přidáme smíchanou polohrubou mouku s moučkovým cukrem. Vše dohromady mícháme, až se začnou dělat hrudky. Odstavíme a necháme vychladnout. Nepíši množství ingrediencí, protože každý má rád posyp jinak, někdo vyšší vrstvu a někdo jen lehounce zasypáno. Upravte si proto množství drobenky podle své chuti.
Krok 2
Do misky vlijeme vlažné mléko, přidáme cukr, olej a vejce a důkladně prošleháme metličkou nebo vařečkou. Pak přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a opět důkladně promícháme. Těsto nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech s vyšším okrajem.
Krok 3
Těsto na plechu rovnoměrně poklademe kousky zvoleného ovoce. Ovoce lehce vkládáme, nemačkáme. Povrch posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 190 °C.
Krok 4
Každá trouba peče jinak rychle, proto neuvádím přesnou dobu pečení. Pohybuje se okolo 30 minut. Správně pečený koláč má shora nazlátlou barvu. Můžeme zkusit také zapíchnout dřevěnou špejli, zůstane-li čistá, je koláč upečen.
Drobenka na koláči se může přichutit mletou skořicí. Do těsta můžeme přidat nastrouhanou kůru z chemicky neošetřených pomerančů nebo citronů.