Jak udělat pohanku s fazolkami | recept
Jak udělat pohanku s fazolkami | recept. Pohanka byla v nedávné minulosti opomíjená, dnes je naopak opěvovaná. Obsahuje mnoho prospěšných látek jako je rutin, který prospívá pružnosti cév. Pohanka je významným zdrojem minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Uvařit pohanku je velmi snadná záležitost, takže vařit zdravě může každý. A když se jedná o pohanku se zelenými fazolkami, o zdravý oběd je postaráno. Jak uvařit pohanku s fazolkami, aby bylo jídlo lahodné, vám poradí následující řádky.
Co je potřeba
1 hrnek pohanky
500g fazolových lusků
1/2 lžičky másla
1 cibuli
trochu citronové šťávy
1 lžička olivového nebo lněného oleje
plátek tvrdého sýru
sůl
Krok 1
Pohanku zbavíme drobných nečistot. V cedníku ji propereme. Když pohanku prolijeme vařící vodou, zbavíme ji případné hořkosti. Z cedníku vyklopíme pohanku do hrnce a zalijeme horkou vodou. Povaříme krátce na mírnějším ohni asi tak po dobu 10 minut. V průběhu vaření můžeme podle potřeby vodu dolít nebo opačně vody ubrat. Pohanku scedíme a necháme ji odstát.
Krok 2
Nyní si připravíme fazolové lusky (nejpohodlnější je koupit mražené), čerstvé lusky jsou však svou chutí nezaměnitelné. Fazolové lusky zalijeme horkou vodou, ochutíme solí a necháme je chvíli podusit doměkka. Vody nedáváme příliš, nejprve raději méně. V případě nutnosti vodu přilijeme. Během vaření několikrát zamícháme a sledujeme, jestli se všechna voda nevyvařila, aby se fazolky nepřichytily. Fazolky vaříme také krátce, cca po dobu 8 až 10minut.
Krok 3
Na másle osmahneme cibulku dozlatova a přimícháme hotové fazolové lusky a uvařenou pohanku. Zakápneme olejem a dochutíme citrónovou šťávou. Pohanku s fazolkami můžeme servírovat tak, že navrstvíme na talíř uvařenou pohanku a na ni hotové fazolky. Pohanku s fazolkami můžeme posypat nastrouhaným sýrem. Přeji dobrou chuť!