Jak upéct pařížský dort | recept
Jak upéct pařížský dort | recept. Pařížský dort? Chuť dortu je výrazně kakaová, doplněná jemnou chutí pařížské šlehačky a čokoládové polevy. Ne každý má rád dorty s máslovým krémem. Vyzkoušejte pařížský dort, je vskutku vynikající. Pařížský dort ráda dělám i ve tvaru srdce jako dárek.
Co je potřeba
Korpus:
- 150 g cukr krupice
- 90 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 60 g oleje
- 40 g kakaa
Pařížská šlehačka:
- 400 ml šlehačky 33%
- 30 g kakaa
- 40 g cukru krupice
Dohotovení:
- Čokoládová poleva (100 g čokolády + 50 g ztuženého tuku)
Krok 1
Pařížská šlehačka: Všechny suroviny dáme do mísy a nad parou zahříváme do 45 °C. Pokud nemáte teploměr, vůbec to nevadí, stačí do šlehačky strčit prst a pokud ho tam neudržíte, tak je hotovo. Pařížskou šlehačku nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici a pak vyšlehejte do tuha jako klasickou šlehačku.
Krok 2
Korpus na pařížský dort: Žloutky vyšleháme s 1/3 cukru a následně pomalu zašleháme i olej. V druhé míse vyšleháme vaječné bílky do tuha se zbylým cukrem. Obě hmoty spojíme a přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do formy a dortový korpus pečeme při teplotě 180 °C.
Krok 3
V dalším kroku na vychladlý dortový korpus navrstvíme pařížskou šlehačku. Jakmile máme hotovo, dort pečlivě přemístíme do chladničky a necháme jej přibližně na jednu hodinu v lednici ztuhnout. Za hodinu pařížský dort z chladničky vytáhneme a dokončíme.
Krok 4
A zbývá poslední práce na dortu. Rozpustíme si čokoládu se ztuženým tukem, vzniklou čokoládovou polevou pařížský dort polijeme. Polevu necháme zaschnout a pařížský dort můžeme začít krájet horkým nožem. Přeji dobré mlsání!