Jak připravit lívance bez kynutí z podmáslí | recept
Lívance sice tradičně patří hlavně k letním jídlům, kdy je vhodně doplňuje čerstvé sezónní ovoce. Avšak proč si je nedopřát třeba i v zimě? Lívance od babičky vyžadují čas na kynutí, jsou tedy obvykle na přípravu náročnější než palačinky, kterým pak právě z časových důvodů mnohdy dáváme přednost. Avšak i toto lze obejít. Díky podmáslí, díky němuž nemusíme do lívancového těsta přidávat droždí.
Co je potřeba
Na těsto si připravíme: 300 ml podmáslí 100 g hladká mouka 2 vajíčka špetka soli Na dozdobení lívanců je třeba: švestková povidla tvaroh rum ( na rozmíchání povidel) mléko (na rozředění tvarohu) či dle chuti
Krok 1
Nejprve si připravíme větší mísu, do ní rozklepneme obě vejce a prošleháme je. K nim přilijeme trochu podmáslí a trochu mouky se špetkou soli a lehce promícháme. Poté opět přidáme menší množství podmáslí a mouky a znovu promícháme. Tento proces několikrát opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno připravené podmáslí a mouku. Těsto mícháme dohladka a necháme v chladu chvíli odpočinout. Do těsta nemusíme přidávat ani kypřicí prášek, podmáslí nahrazující mléko nám totiž zaručí tu správnou nadýchanost lívanců. Zároveň svou nakyslostí zaručí lívancům bez kynutí jemnou a netypickou chuť.
Krok 2
Mezitím si připravíme lívanečník nebo menší pánev a rozpálíme ji. Do hrnku si nalijeme slunečnicový olej a mašlovačkou lehce přetřeme rozpálenou pánev. Naběračkou nalijeme trochu lívancového těsta na pánev a rozetřeme do kulatého tvaru (tato starost samozřejmě u lívanečníku odpadá). Lívance obracíme, když začne okraj lehce zlátnout. Pokud se nám při obracení těsto příliš trhá, přisypeme do mísy ještě trochu mouky a zapracujeme.
Krok 3
Lehce dozlatova upečeme postupně všechny lívance. Na talíř si připravíme papírovou utěrku, která nám z lívanců odsaje přebytečný olej. Mezitím si připravíme tvaroh a povidla. Tvaroh rozmícháme s trochou mléka a povidla rozmícháme s trochou rumu (pro abstinenty s trochou vody), aby se na lívance lépe mazala. Na ještě teplé lívance pak rozetřeme trochu povidel a ozdobíme tvarohem a podáváme.
Lívance můžeme potřít i marmeládou, v létě pak chutnají nejlépe s rozmačkaným čerstvým ovocem (třeba borůvkami či jahodami) a bílým jogurtem navrch.