jaktak.cz

Jak připravit domácí langoše ze zakysané smetany | recept

Složitost: Velmi lehké

Domácí langoše jako ze stánku? Základem je recept na dobré těsto. Tuto původem maďarskou pochoutku si můžeme dopřát i v pohodlí domova. Není ani třeba zdlouhavá příprava a stání u plotny. Bez kynutí jsou langoše spíše rychlým jídlem. Tento recept na domácí langoše je navíc zajímavý tím, že obsahuje zakysanou smetanu. Ta langošům propůjčí nadýchanost.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat k přípravě 10 středně velkých langošů?

Těsto na domácí langoše:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • půlka droždí
  • 150 ml polotučného mléka (nebo dle potřeby)
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli

Na ochucení a ozdobu domácích langošů:

  • kečup
  • eidam
  • česnek
  • tatarka

Krok 1

V předstihu si připravíme všechny ingredience na těsto. Mělo by před smažením kynout alespoň dvě hodiny. Rozdrobíme půlku droždí do středně velké mísy, zalijeme trochou polotučného mléka a přidáme celý kelímek zakysané smetany. Lehce promícháme. Postupně přisypáváme mouku smíchanou se špetkou soli a průběžně přiléváme mléko. Těsto důkladně propracujeme. Dobré těsto na langoše by mělo mít lepivou konzistenci. Pokud by se nám zdálo mléka příliš, přisypeme mouku. Těsto by se mělo lepit na vařečku. Když dosáhneme požadované konzistence, přetáhneme mísu potravinářskou fólií a uložíme do ledničky. I v chladu těsto vykyne, můžeme ho tak mít uložené až dva dny.

Krok 2

Když je těsto na langoše vykynuté, připravíme si pomoučený vál. Lžící oddělíme bochánek těsta a v ruce ho trochu propracujeme. Na vále ho pak opatrně prsty roztahujeme do kruhovitého tvaru. Langoš by neměl být příliš průhledný, jinak se nám snadno proděraví. Mezitím si rozpálíme v pánvi olej. Nejlépe řepkový. Na rozdíl od slunečnicového se nepřepaluje a tudíž se při vyšších teplotách neuvolňují škodliviny.

Krok 3

Do rozpáleného oleje opatrně vložíme připravené langoše. Smažíme je dozlatova z obou stran. Mezitím nastrouháme najemno eidam, oloupeme a prolisujeme česnek, který v misce či hrnku smícháme s trochou vody, aby šel později roztírat. Hotové domácí langoše ozdobíme kečupem, posypeme sýrem či potřeme připraveným česnekem a dochutíme tatarkou. Podáváme se zeleninovou oblohou či salátem.

Langoše lze připravit i na sladko, např. můžeme langoše potřít rozpuštěným máslem a posypat kakaem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-domaci-langose-ze-zakysane-smetany-recept.html