Jak upéct hruškovou bábovku | recept
Hrušková bábovka | recept. Receptem na vláčnou a osvěžující bábovku nepohrdne žádná hospodyňka. Tak proč nevyzkoušet zrovna hruškovou? Sklep mám plný kompotů s hruškami. A tak pečení bábovky nabízí jedno z mých oblíbených využití hrušek. Pokud nemáte kompot, není problémem oloupat a nakrájet hrušky čerstvé. Nezapomeňte je zbavit jadřinců, přece nechcete z bábovky pak plivat jadérka.
Co je potřeba
- 4 vejce
- 150 g hrušek (nejlépe kompot)
- 1 vanilkový cukr
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml mléka
- 150 ml oleje
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Krok 1
V misce smícháme mouku s práškem do pečiva. V druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a olejem. Postupně do hmoty přiléváme mléko a přisypáváme polohrubou mouku.
Krok 2
Mezitím si z oddělených bílků pečlivě vyšleháme tuhý sníh. Jakmile máme sníh z vaječných bílků hotový, zlehka (to je důležité, aby bábovka byla nadýchaná) jej zamícháme do těsta.
Krok 3
Do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy nalijeme část těsta a posypeme nakrájenými hruškami. Nakonec bábovkovou formu zalijeme i zbylým těstem.
Krok 4
Hruškovou bábovku pečeme v troubě asi 45 minut při 180 °C. Že je bábovka už upečená, poznáme klasickým špejlovým testem. Dělá se tak, že do ni píchneme špejlí a pokud špejle po vytažení zůstane suchá, je bábovka hotová.