Jak udělat domácí celerovo-mrkvovou pomazánku | recept
Jak udělat domácí celerovo-mrkvovou pomazánku | recept. Kombinace strouhaného celeru a mrkve navodí důvěru zdravého jídla. Když jde o pomazánku, musí se tyto ingredience něčím spojit. K této jemně strouhané zelenině přidáme nějaký termizovaný sýr nebo trochu rostlinného másla a rychlá, chutná a zejména zdravá pomazánka je připravena ke konzumaci ihned. Můžeme ji použít také jako základ ke chlebíčkům. Tuto celerovo-mrkvovou pomazánku uvítají všichni ti, kteří dávají přednost pomazánkám zeleninovým před majonézovými s uzeninou.
Co je potřeba
- celer (půlka středně velkého)
- mrkev 2 ks
- termizovaný sýr (kysaná smetana)
- sůl, pepř
- citron
Krok 1
Připravíme si čerstvou zeleninu (tím myslíme, aby nebyla uvadlá, špatně by se strouhala) – mrkev a celer, očistíme ji oškrábáním nebo okrájením a umyjeme. Čistou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle. Nejdřív strouháme mrkev, celer až jako poslední, ten má tendenci rychle hnědnout.
Krok 2
Se strouháním celeru si pospíšíme, aby nezměnil barvu. Společně s mrkví jej dáme do misky, kde ingredience smícháme. Jemně nastrouhanou zeleninu spojíme s termizovaným sýrem, kysanou smetanou nebo lžící rostlinného másla, jako je Rama a podobně. Tady se dá snadno improvizovat, řekněme, co najdete v lednici. Celerovo-mrkvovou pomazánku dochutíme podle vlastní představy – sůl, pepř, můžeme zakapat citronem. Vše dobře promícháme a pomazánka je hotová.
Krok 3
Jak jsem již zmínila, celerovo-mrkvová pomazánka může sloužit také jako základ na chlebíčky, ale stejně tak dobře chutná na čerstvém pečivu. S čajem nebo kávou může kompletně tvořit vynikající svačinu nebo večeři. Dobrou chuť!