Jak připravit pizzu z ovesných vloček | recept
Jak připravit pizzu z ovesných vloček | recept. Obliba pizzy nebudí příliš velké nadšení u odborníků na výživu. Její kalorická hodnota je značná a celkově jsou její nutriční hodnoty velmi nevyrovnané. Rozhodně tedy nepatří do jídelníčku lidí, kteří se chtějí stravovat zdravě. Jak si tedy připravit pizzu doma a přesto se nemuset bát o svou linii či zdraví? Jednou z možností je pizza z ovesných vloček, která si získá i zapřisáhlé odpůrce ovesných snídaní. Tento recept pak ocení i lidé vytížení, jeho příprava není časově náročná. Do 30 minut máte chutnou, netradiční a vcelku zdravou večeři na stole.
Co je potřeba
Na těsto na pizzu si připravte:
- 2 kelímky bílého jogurtu
- 2 kelímky ovesných vloček
- 1 velké vejce
- 2 kelímky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- špetka soli
Na náplň je potřeba:
- papriky (např. jedna červená, jedna bílá)
- 1 cibule
- 1 menší plechovka nakládané kukuřice
- 200 ml oliv (dle chuti zelené či černé)
- 4 rajčata (či jedna plechovka nakládaných)
- 100 g šunky
- 100 g eidamu (na posypání)
Krok 1
Recept na pizzu z ovesných vloček je následující: Dva kelímky jogurtu smícháme s vejcem, přidáme dva kelímky polohrubé mouky, dva kelímky ovesných vloček, špetku soli a kypřicí prášek do pečiva. Ovesné vločky díky jogurtu nabobtnají a dobře se spojí se zbylými přísadami. Nemusíte se proto bát, že by výsledné těsto nedrželo a rozsypalo se. Mezitím si na plech připravíme pečicí papír a vzniklou směs na pizzu na něj rozetřeme.
Krok 2
Těsto na pizzu potřeme kečupem a poklademe šunku natrhanou na menší kusy. Mezitím si připravíme náplň. Rajčata nakrájíme na menší kousky, zvláště v zimních měsících je nejlepší použít rajčata v plechovce, jejich chuť je plnější a výraznější než těch čerstvých. Papriky očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na menší nudličky, cibuli pokrájíme nadrobno, předejdeme tak tomu, aby byla ještě příliš křupavá, až bude pizza hotová.
Krok 3
Všechnu zeleninu nasypeme do mísy. Přidáme kukuřici a olivy pokrájené na kolečka. Vše posypeme kořením na pizzu, pokud máme čerstvé bylinky (oregano, bazalku), můžeme použít i je. Směs dobře promícháme tak, aby se koření dostalo rovnoměrně do celé náplně.
Krok 4
Zeleninou pak poklademe připravené těsto. Vložíme do středně vyhřáté trouby. Zatímco se pizza peče, nastrouháme si nahrubo eidam. Asi po 10 minutách pečení, vyjmeme plech z trouby a pizzu z ovesných vloček posypeme sýrem. Pečeme, dokud nebudou kraje těsta lehce zlatavé.
Na náplň na pizzu zvolíme přísady, které nám chutnají. Místo šunky můžeme například použít tuňáka, kterého je však lepší zamíchat přímo do zeleninové směsi.