Jak uvařit pórkovou polévku – pórkový krém | recept
Jak uvařit pórkovou polévku – pórkový krém | recept. Krémové polévky jsou i pro mne velkou lahůdkou. Dobře zasytí, prohřejí a výborně chutnají. Tento recept na krémovou polévku z pórku je u nás doma oblíbený. Pórková polévka je připravena z jednoho pórku restovaném v hrnci a rozmixovaného do krému, uvařenou pórkovou polévku servíruji zdobenou smetanou.
Co je potřeba
pórek
cibule
mouka na zahuštění
bujón
pepř
sůl
smetana
podravka
Krok 1
Ačkoliv pórek v jídlech nemusím, pórkový krém je můj oblíbený. Polévka z pórku má výraznou a zajímavou chuť. A navíc spoustu vitamínů. Věřím, že bude patřit i mezi vaše oblíbené krémové polévky. Pojďme si ji uvařit. Nejdříve pórek omyjeme a odkrojíme přední a zadní část, zbytek vyhodíme.
Krok 2
Pórek nakrájíme na kolečka a oloupeme cibuli. Tu necháme vcelku, popřípadě rozpůlíme na půl. V hrnci si rozpustíme asi lžíci másla a kolečka pórku na másle orestujeme. Přilijeme do hrnce vodu, vložíme cibule, přidáme sůl a dáme tyto ingredience zvolna vařit.
Krok 3
Až jsou pórek i cibule měkké, rozmixujeme je pomocí tyčového mixéru. Přidáme bujón či dva podle litrů polévky, a chvíli povaříme. Připravíme si smetanu s moukou na zahuštění a zjemnění polévky. Mouku pořádně vykvedláme v hrnečku, ať nemáme v polévce hrudky. Tímto pórkovou polévku zahustíme, dochutíme solí a pepřem.
Krok 4
Povaříme a pórkový krém je hotov. Výbornou pórkovou polévku servírujeme s trochou smetany (popř. zakysané smetany). Doporučuji k pórkovému krému servírovat opečené tousty. Přeji dobrou chuť!
- Pro zvýraznění chuti polévky můžeme přidat trošku podravky na dochucení
- Do pórkové polévky můžeme přidat brambory.